Динамика инвазированности рыб озера Севан гельминтами вследствие изменений гидрологического режима озера - Р. Л. Оганесян; М. Я. Рухкян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Обнаружены 11 видов гельминтов (в т. ч. 9 видов биогельминтов) в полости тела, кишечнике, сердце, хрусталиках глаз, на жабрах и плавниках рыб из оз. Севан. Изучена степень инвазированности рыб гельминтами в условиях изменений гидрологического режима озера в различные годы. Приводятся данные по изучению динамики степени инвазированности рыб. Սևանա լճում հայտնաբերվել է 11 տեսակ հելմինթներ (այդ թվում 9 տեսակ բիոհելմինթներ) ձկների մարմնի խոռոչում, աղիներում, սրտում, աչքի ոսպնյակում, խռիկներում և լողակներում: Ուսումնասիրվել է լճի ձկների հելմինթներով վարակվածության աստիճանը` լճի հիդրոլոգիական ռեժիմի տարբեր տարիների փոփոխությունների պայմաններում: Հոդվածում բերված են ձկների վարակվածության աստիճանի դինամիկայի ուսումնասիրության տվյալները: 11 species of helminths are revealed in the Lake Sevan (including 9 species of biohelminths). They are found in the body cavity, intestine, heart, eye lens, the gills and the fins of the fishes. The ex-tent of invasiveness of the lake fish by helminths due to the changes of the hydrological regime in dif-ferent years was studied. The article presents data on the study of fish invasiveness extent dynamics.
Keywords: Biology; Hydrobiology