Содержание и радиочувствительность клеток бактерий родов Pseudomonas и Bacillus в образцах почв из участков, прилегающих к Армянской атомной электростанции - Г. Э. Хачатрян; Н. И. Мкртчян; Н. В. Симонян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Из образцов почв, взятых из районов, прилегающих к Армянской атомной электростанции вдоль преимущественного направления ветров, выделены представители сравнительно радиочувствительных близкородственных видов бактерий Pseudomonas putida и P. fluorescens и сравнительно радиорезистентных бацилл Bacillus mesentericus и B. subtilis. Исследовано их количественное содержание в почвах точек мониторинга и радиочувствительность. Показано, что в почвах с повышенным содержанием 137Cs количество клеток Pseudomonas ниже, при этом радиорезистентность их несколько повышена. Содержание клеток рода Bacillus варьирует без определенной закономерности, а кривые выживаемости имеют практически одинаковые характеристики во всех точках. Քամիների գերիշխող ուղղությամբ Հայկական ատոմային էլեկտրակայանին հարող տարածքների հողերից վերցրած նմուշներից անջատվել են բավականին ռադիոզգայուն, մոտ ազգակից Pseudomonas putida « P. fluorescens բակտերիաների տեսակների, բավականին ռադիոկայուն Bacillus mesentericus» B. subtilis բացիլների ներկայացուցիչներ: Ուսումնասիրվել են դրանց քանակական պարունակությունը հողերի մոնիտորինգի կետերում» ռադիոզգայունությունը: Հետազոտությունները ցույց են տվել, որ հողում 137Cs քանակի բարձր պարունակության դեպքում գրանցվել է Pseudomonas ցեղի բջիջների քանակի պակաս, այնինչ ռադիոկայունությունը մի փոքր ավելացել է: Bacillus տեսակների բջիջների քանակը ողջ տարացքում տատանվում է առանց որոշակի օրինաչափության, իսկ կենսակայունության կորերն ունեն գործնականում միանման բնութագրեր մոնիտորինգի բոլոր կետերից անջատված բջիջների համար:From the samples of soils taken from the sites adjoining to the Armenian Nuclear Power Plant along the predominant direction of winds representatives of rather radiosensitive closely-related species of bacteria Pseudomonas putida and P. fluorescens and rather radioresistant bacilli B. me-sentericus and B. subtilis were isolated. Their quantitative content in the soils of monitoring points and radiosensitivity was investigated. It was shown that in soils with the raised quantity of 137Cs the amount of Pseudomonas cells is understated; contrariwise their radioresistance was a little bit raised. The maintenance of cells of Bacillus species varied without certain law, and survival curves had practically identical characteristics in all the points.
Keywords: Biology; Virology