Որոշ ծանր մետաղների տարաբաշխումը ջուր – հող – բույս էկոհամակարգերում Հայկական ԱԷԿ-ի տեխնածին գոտիներում - Լ. Մ. Ղալաչյան; Ա. Զ. Ասատրյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել են Հայկական ԱԷԿ-ի տեխնածին 2-15 կմ, 30 կմ շառավղով գոտիների և ՀՊԻ-ի Դիլիջանի անտառային փորձակայանի (ֆոնային գոտի) բնական ջրերում (Հրազդան և Մեծամոր գետեր, Ակնալիճ), գորշ կարբոնատային, անտառային դարչնագույն հողերում, բույսերում (կենսածառի տերևներ, հացազգի խոտաբույսեր, ծիրան, թութ) որոշ ծանր մետաղների (ԾՄ) (Pb,Mn, Ni, Co, Mo, V, Cr, Cu) կուտակման օրինաչափությունները: Изучались особенности накопления некоторыx тяжелыx металлов (Pb, Mn, Ni,Co, Mo, V, Cr, Cu) в природныx водаx (реки Раздан и Мецамор, оз. Акналич), бурыx карбонатныx, коричневыx лесныx почваx и растенияx (листья туи, злаковые травы, абрикос,тут) теxногенныx зон Армянской АЭС с радиусом 2-15 км, 30 км и Дилижанской лесной опытной станции ИПГ (фоновая зона). Some HM (Pb, Mn, Ni, Co, Mo, V, Cr, Cu) accumulation pecularities have been studied in natural waters (Hrazdan and Metsamor rivers, Aknalich lake), gray carbon soils, brown forest soils and plants (thuja leaves, cereal grass, apricot, mulberry) of the Armenian NPP 2-15 and 30 km anthropogenic zones, as well as IHP Dilijan Forest Experimental Station (background zone).
Keywords: Biology; Ecology