Дикиe и домашниe животныe в хозяйстве древних племен Ширакской области - Генджян, А. А. (ՀՀ ԳԱԱ)
Представлены результаты исследования археозоологического материала из поселений, крепостей и погребений на территории Ширакской области (раскопки 2004-2012 гг). Совокупность полученных материалов свидетельствует об идентичности хозяйства во всех памятниках, которые базировались в основном на содержании овец, крупного рогатого скота и лошадей. Охота играла вспомогательную роль в обеспечении рациона питания и заготовке сырья. Ներկայացված են Շիրակի մարզի բնակավայրերի, ամրոցների և դամբարանների պեղումներից ստացված հնէակենդանաբանական նյութերի հետազոտությունների արդյունքները (2004-2012 թթ. պեղումներ): Ստացված տվյալները վկայում են բոլոր հուշարձաններում տնտեսության նմանօրինակության մասին, որը գլխավորապես հիմնված է եղել ոչխարների, խոշոր եղջերավոր անասունների և ձիերի անասնապահության վրա: Որսորդությունն ունեցել է սատարող դեր կերակրացանկի ապահովման և հումքի մշակման գործում: In this study the results of archaeozoological study from the remains of settlements, castles and burials discovered in Shirak region (excavations 2004-2012) were presented. The results of the study suggest that the household farming in all monuments was identical and was mainly based on farming of the sheep, cattle and horses. Hunting had an auxiliary role in supporting the diet and processing of raw materials.
Keywords: Biology; Ecology