Paramecium caudatum ինուզորիայի և էնցեֆալոմիոկարդիտի վիրուսի փոխհարաբերության ուսումնասիրումը - Ն. Վ. Բայրամյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Էնցեֆալոմիոկարդիտի վիրուսի և Paramecium caudatum ինֆուզորիաների կոինկուբացման ուսումնասիրության ժամանակ հայտնաբերվել է ինֆուզորիաների քանակի հավաստի ավելացում կենդանի վիրուսի առկայության պայմաններում: Պարամեցիումի քանակական աճը էնցեֆալոմիոկարդիտի վիրուսի առկայությամբ հնարավոր չէ բացատրել միայն նրանով, որ վիրուսը ինֆուզորիաների համար սննդի աղբյուր է ծառայում: Դրա մասին է վկայում, սննդային միջավայր ինակտիվ վիրուսներ ներմուծելու ժամանակ ինֆուզորիաների քանակի աննշան ավելացումը: При исследовании коинкубации вируса энцефаломиокардита с инфузорией Paramecium caudatum выявлено достоверное увеличение численности инфузорий в присутствии живого вируса. Рост численности парамеций в присутствии вируса энцефаломиокардита невозможно объяснить только тем, что последний служит лишь источником пищи для инфузорий. Об этом свидетельствует незначительное возрастание численности инфузорий при внесении в среду инактивированных вирусов. The quantity of infusorias increased during the coincubation of Encephalomyocarditis virusº with infusoria Paramecium caudatum. This phenomenon is not a result of the explanation in accordance with Paramecium is food source for infusorias. This is supported by that fact that quantity of infusorias increased when we add the same amount of inactivated virus into the medium.
Keywords: Biology; Cell Biology