Նոր մեկուսացված ջերմակայուն Leptospirillum spp. բակտերիաների ադհեզիան և պիրիտի կենսատարրալվացումը - Ա. Կ. Վարդանյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ցինկի խտահումքի տարրալվացման պուլպից մեկուսացված Leptospirillum sp. ZC շտամն ընդունակ է օքսիդացնելու Fe (II) 30-40 0C ջերմաստիճանային միջակայքում: Ցույց է տրվել, որ համատեղ աճեցումը ծծումբ օքսիդացնող Acidithiobacillus albertensis շտ. SO-2-ի հետ խթանում է Leptospirillum sp. շտ. ZC-ի ադհեզիան պիրիտի մակերեսին և զգալիորեն բարձրացնում ապարի տարրալվացման ինտենսիվությունը: Leptospirillum sp. штамм ZC, изолированый из пульпы выщелачивания цинкового концентрата, способен окислять Fe (II) в диапазоне температур 30-40 0C. Показано, что совместное культивирование с сероокисляющей бактерией Acidithiobacillus albertensis str. SO-2 способствует адгезии Leptospirillum sр. шт. ZC на пирите и значительно повышает эффективность его биовыщелачивания. Leptospirillum sp. str.ZC isolated from bioleaching pulp of zinc concentrate is capable of oxidizing Fe (II) in the range of temperatures 30-400C. It has been shown that the growth of Leptospirillum sp. str. ZC together with sulfur oxidizing Acidithiobacillus albertensis str.SO-2 promotes its adhesion on pyrite and significantly enhances the efficiency of pyrite bioleaching. It has been revealed that in case of mixed culture the cells of Leptospirillum sp. str. ZC are adhered on pyrite surface only after its initial colonization by sulfur oxidizing bacteria.
Keywords: Biology; Microbiology