Հայաստանի տարբեր մարզերից մթերված խնկածաղիկ սովորականի խոտի (Herba Origani vulgaris) մեջ ֆլավոնոիդների և դաբաղանյութերի որակաքանակական վերլուծությունը - Ա. Վ. Մողրովյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Կատարվել է ՀՀ ֆլորայի խնկածաղիկ սովորականի խոտի (Herba Origani vulgaris) ֆլավոնոիդների ու դաբաղանյութերի որակաքանակական վերլուծությունը: Հետազոտության արդյունքները ցույց տվեցին, որ ֆլավոնոիդների շարքում որակապես առկա են ֆլավոնոլներ, աուրոններ,ֆլավոններ, խալկոններ, կատեխիններ, անտոցիաններ: Ֆլավոնոիդների հանրագումարն ըստ լյուտեոլինի կազմում է 3.4-3.8%: Проведен качественный и количественный анализ флавоноидов и дубильных веществ в траве душицы обыкновенной (Herba Origani vulgaris), произрастающей в различных регионах Армении. Результаты исследования показали, что в ряду флавоноидов присутствуют флавонолы, ауроны, флавоны, халконы, катехины, антоцианы. В итоге сумма флавоноидов по лютеолину составляет 3.4-3.8. The qualitataive and quantitative analysis of flavonoids and tannins containing in Herba Origani vulgaris growing in native flora was studied. The presence of aurons, flavonols, flavones, chalcons, catechines, anthocyanes in the range of flavonoids was revealed. The sum of flavonoids by luteoline is 3.4-3.8%. that raw material contains condensed tannins (by regions). These results showed that the raw material (in content of 18- 22%) can serve as source of biologically active substances such as flavonoids and tannins.
Keywords: Medicine; Pharmacology