Սպիտակ երեքնուկի (Trifolium repens L.) որպես հակահիպօքսիկ դեղաբույսի ազդեցությունը շնչառության վրա - Ն. Յու. Ադամյան; Մ. Ա. Կարապետյան; Ն. Վ. Սարգսյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ավանդական բժշկության մեջ շնչառական համակարգի հիվանդությունների ժամանակ որպես հակահիպօքսիկ բուժամիջոց կիրառվում է մարգագետնային սպիտակ երեքնուկը: Այն համարվում է բնական հակաօքսիդիչ, որը ընդունակ է չեզոքացնելու ազատ ռադիկալների ակտիվությունը, որոնց ավելցուկային քանակն օրգանիզմում հրահրում է ախտաբանական զարգացումներ: При болезнях дыхательной системы (бронхиты, бронхиальная астма, простуда) народная медицина рекомендует множество лекарственных трав, обладающих антигипоксическими свойствами.The folk medicine recommends medicinal herbs with antihypoxic properties for the respiratory system diseases such as bronchitis, bronchial asthma, cold. One of these herbs is Trifolium repens L. Fam. Fabaceae.
Keywords: Biology; Physiology