Боярышник (Crataegus L.) как исходный материал для интродукции в ботанических садах Армении - Ж. А. Варданян; М. В. Саркисян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
На основании многолетних исследований и накопленного опыта по интродукции боярышников в ботанических садах Армении, а также их географическому распространению дается оценка представителей рода Crataegus как ценного исходного материала для дальнейшей интродукции по методу родового комплекса, с целью пополнения дендроколлекции ботанических садов и дендропарков страны ценными и высокодекоративными видами. Հայաստանի բուսաբանական այգիներում սզնիների ինտրոդուկցիայի, ինչպես նաև դրանց աշխարհագրական տարածվածության ուղղությամբ կատարված բազմամյա ուսումնասիրությունների և կուտակված փորձի հիման վրա տրվում է Crataegus ցեղի ներկայացուցիչների գնահատականը, որպես արժեքավոր ելանյութի ցեղային կոմպլեքսի մեթոդով հետագա ինտրոդուկցիայի համար՝ երկրի բուսաբանական այգիների և դենդրոպարկերի հավաքածուները արժեքավոր և գեղազարդ ծառատեսակներով համալրելու նպատակով:The evaluation of the representatives of the genus Crataegus as a valuable initial material for introduction with use of generic complex method with the aim of enrichment of the dendrocollections of the botanical gardens and dendroparks of the country with high value ornamental species has been presented based on multi-year studies and experience on introduction of hawthorns in the botanical gardens of Armenia and data research on their geographical distribution.
Keywords: Կենսաբանություն; Բժշկագիտություն; Կենսատեխնոլոգիա; Բուսաբանություն; Կենդանաբանություն; Ֆիզիոլոգիա; Մանրէաբանություն; Կենսաքիմիա; Կենսաֆիզիկա; Գենետիկա