Անողնաշարները որպես միջավայրի էկոտոքսիկոլոգիական իրավիճակի գնահատման կենսաինդիկատորներ - Կ. Ս. Խաչատրյան; Վ. Ս. Հովհաննիսյան; Հ. Գ. Խաչատրյան; Լ. Ս. Միրումյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Փորձնական ճանապարհով կենսաթեստավորման օգնությամբ ապացուցվել է, որ անձրևորդերի (Eisenia rosea) միջատների որոշ խմբերի – անտառային շեկ մրջյունների, քոռուկների և գալամլակների (Dasyneura bayeri) թրթուրների տոլերանտությունը միջավայրի աղտոտվածության նկատմամբ ցածր է, և դրանք կարելի է կիրառել որպես հողային միջավայրի աղտոտվածության կենսացուցիչներ: С помощью биотестирования экспериментальным путем установлено, что толерантность дождевых червей (Eisenia rosea) и личинок некоторых групп насекомых – рыжих лесных муравьев (Cataglyphis nodus), слепней и галлиц (Dasyneura bayeri) к загрязнению среды низкая и их можно применять в качестве биоиндикаторов загрязнения почвенной среды. By biotesting it was established, that the tolerance of earthworms (Eisenia rosea) and the larvae of some insect groups – red forest ants (Cataglyphis nodus), horseflies (Chrisops sejunctus, Haematopota pallens) and the gall midges (Dasyneura bayeri) to contamination of the environment is low. It was concluded and they can be used as bioindicators of soil environment pollution.
Keywords: Biology; Ecology; Zoology