Effect of zinc on metalloenzymes activity and some blood parameters in broiler chicks vaccinated against coccidiosis - S. A. Sajadifar; H. Z. Naghashyan; O. V. Shcherbakov (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
In this study one-day-old broiler chicks were used with three dietary zinc doses (40, 120 and 200 mg/kg). On the 7th day, all broilers were vaccinated against coccidiosis (Livacox Q®, Merial) via oral administration. At the end of the experimental period, concentration of plasma minerals (Ca, P, and Cu), cholesterol, and serum enzyme ALP and LDH were measured. Adding additional Zn resulted in significant decrease of blood P, Cu and cholesterol concentration (p < 0.05). However it did not significantly affect blood Ca amount. In addition, the supplementation of the diet of broiler chicks by different levels of zinc resulted in significant (p < 0.05) increase in blood plasma ALP and LDH. Մեր կողմից կատարված հետազոտությունում մեկ օրական բրոյլեր ճտերին կերակրել ենք ցինկ պարունակող կերային հավելումներով` միկրոտարրի 40, 120 և 200 մգ/կգ բաժնեչափով: 7-րդ օրը բոլոր ճտերը վակցինացվել են կոկցիդիոզի նկատմամբ վակցինայով` ներքին ճանապարհով: Փորձաշրջանի երջում արյան (Livacox Q®, պլազմայում որոշվել է հանքային տարրերի` կալցիումի, ֆոսֆորի և պղնձի, խոլեստերինի պարունակությունը, ինչպես նաև հիմնային ֆոսֆատազ և լակտատդեհիդրոգենազ ֆերմենտների ակտիվությունը: Ցինկի հավելումների կիրառումը հանգեցրել է արյան մեջ ֆոսֆորի, պղնձի և խոլեստերինի պարունակության զգալի նվազմանը, մինչդեռ դա գրեթե չի ազդել արյան մեջ կալցիումի պարունակության վրա: Ցինկի հավելումները բերել են նաև արյան պլազմայում հիմնային ֆոսֆատազ և լակտատդեհիդրոգենազ ֆերմենտների ակտիվության զգալի բարձրացմանը: В проведенных нами исследованиях суточным цыплятам скармливали цинк в дозах 40, 120 и 200 мг/кг. На 7-й день все цыплята были вакцинированы против кокцидиоза вакциной ®, введенной внутрь. К концу экспериментов определяли содержание минеральных элементов (кальция, фосфора и меди), холестерина и активность ферментов – щелочной фосфатазы и лактатдегидрогеназы в плазме крови. Добавление цинка в рацион приводит к существенному снижению концентрации фосфора, меди и холестерина в плазме крови, существенно не влияя на содержание в крови кальция. Добавление цинка также приводит к существенному повышению активности ферментов – щелочной фосфатазы и лактатдегидрогеназы в плазме крови.
Keywords: Biology; Biochemistry