Хемилюминесценция и свободнорадикальное перекисное окисление липидов сыворотки крови больных периодической болезнью - З. А. Закарян; А. Е. Закарян; А. А. Трчунян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучена интенсивность хемилюминесценции (ХЛ) и показатели свободнорадикального перекисного окисления липидов (ПОЛ) сыворотки крови больных периодической болезнью (ПБ) с помощью различных методов анализа ХЛ – спонтанной и индуцированной фото- или электро-ХЛ и определения продуктов ПОЛ. Показано, что параллельно с повышением температуры опытных образцов растет интенсивность спонтанной ХЛ. Однако кинетика интенсивности фото- и электро-ХЛ имеет характер экспоненциального уменьшения. Интенсивность ХЛ и ПОЛ сыворотки крови больных ПБ значительно выше по сравнению с уровнем ХЛ и ПОЛ здоровых людей (доноров), и эта разница заметно увеличивается во время приступа. Предполагается, что резкое изменение интенсивности ХЛ и показателей ПОЛ может отражать развитие патологического процесса при ПБ. Ուսումնասիրվել են պարբերական հիվանդությամբ հիվանդների արյան շիճուկի քեմիլյումինեսցենտումը (ՔԼ) և լիպիդների գերօքսիդային օքսիդացումը (ԼԳՕ) ՔԼ-ի վերլուծության տարբեր մեթոդներով` ինքնաբերական, ֆոտո- և էլեկտրոինդուկցման եղանակներով և ԼԳՕ վերջնանյութերի որոշման միջոցով: Ցույց է տրվել, որ ջերմաստիճանի բարձրացմանը զուգընթաց աճում է ինքնաբերական ՔԼ-ի ուժգնությունը: Իսկ ֆոտո- և էլեկտրո- ՔԼ ուժգնության կինետիկան ունի էքսպոնենցիալ նվազման բնույթ: Հիվանդների արյան շիճուկի ՔԼ-ի ուժգնությունը և ԼԳՕ ցուցանիշները նկատելիորեն բարձր են առողջ մարդկանց արյան շիճուկի ՔԼ-ի և լիպիդների գերօքսիդային օքսիդացման համեմատ և այդ տարբերությունը առավել մեծանում է հիվանդի նոպայի ժամանակ: Ենթադրվում է, որ ՔԼ-ի ուժգնության և ԼԳՕ ցուցանիշների կտրուկ փոփոխությունը կարող է արտացոլել ախտաբանական գործընթացների զարգացումը պարբերական հիվանդության ընթացքում։ The chemilumenescence (ChL) intensity and lipid peroxidation (LPO) parameters of blood serum for the patients with Mediterranean Fever was investigated by the methods of spontaneous and induced chemiluminescent analysis - spontaneous, photo- and electro-induced ChL and determination of end products of LPO. It was shown that the intensity of spontaneous ChL increased with the increasing of temperature, while the kinetics in course of photo- and electro-ChL was decreasing exponencially. The ChL intensity and LPO parameters of blood serum for the patients with Mediterranean Fever were remarkably higher that those for the control donors and, moreover, these differences were increasing even more during the crisis. It was suggested that the acute change in the intensity of ChL and LPO can indicate pathologic processes being developed during Mediterranean Fever.
Keywords: Biology; Biophysics