Փոփոխություններ Սևանա լճի զոոպլանկտոնում ջրի մակարդակի բարձրացման պայմաններում - Ա. Ա. Նիկողոսյան; Ս. Հ. Հակոբյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել է Սևանա լճի մակարդակի բարձրացման ազդեցությունը զոոպլանկտոնի խեցգետնակերպերի քանակական և որակական ցուցանիշների վրա: Համեմատություն է անցկացվել լճի մակարդակի անկման տարբեր ժամանակաշրջանների հետ: Պարզվել է, որ լճում ի հայտ են եկել նոր տեսակներ, փոխվել է դոմինանտ տեսակների կազմը ինչպես առանձին խմբերի ներսում, այնպես էլ ամբողջ զոոպլանկտոնում, փոխվել է տեսակների քանակական հարաբերությունը խմբերում: Գարնանը և աշնանը պելագիալում նկատվել են խեցգետնակերպերի կուտակումներ: Исследовалось влияние повышения уровня воды на качественные и количественные показатели рачкового зоопланктона озера Севан. Проведено сравнение с различными периодами понижения уровня озерa. Выяснилось‚ что в озере появились новые виды рачков‚ изменился состав доминирующих видов как внутри отдельных групп‚ так и в общем зоопланктоне‚ изменилось соотношение видов в группах. Весной и осенью про- слеживались скопления рачков в пелагиали. The influence of water level increase on qualitative and quantitative data of crustacean zooplankton of Lake Sevan was investigated and compared with different periods of water level decrease. It was revealed that new species of crustaceans have appeared in the lake; the composition of dominant species was changed both in the separate groups and in the total zooplankton; the proportion of species in the groups was changed too. The congestions of crustaceans have traced in pelagial of the lake in the spring and autumn.
Keywords: Biology; Hydrobiology