Влияние концентрации адсорбционных центров на кинетику двухстадийного связывания лигандов с ДНК при малых заполнениях - Г. Г. Оганесян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучена кинетика связывания протяженных лигандов с ДНК дуплексами в ДНК-биосенсорах. Рассматривается случай малых заполнений. Получена система нелинейных дифференциальных уравнений типа “реакция-диффузия”, описывающая процесс заполнения ДНК дуплексов лигандами. Показано, что концентрация адсорбционных центров сказывается на кинетике заполнения ДНК дуплексов лигандами только в том случае, когда характерное время диффузионной стадии намного больше характерного времени кинетическойстадии. Հետազոտվել է ԴՆԹ-ի դուպլեքսների հետ երկարաձգված լիգանդների կապման կինետիկան ԴՆԹ-կենսասենսորներում։ Դիտարկվել է փոքր հագեցումների դեպքը։ Ստացվել է «ռեակցիա-դիֆուզիա» տիպի ոչ գծային դիֆերենցիալ հավաստումների համակարգ, որը նկարագրում է լիգանդներով ԴՆԹ-ի դուպլեքսների հագեցման պրոցեսը։ Ցույց է տրվել, որ ադսորբցիոն կենտրոնների կոնցենտրացիան ազդում է լիգանդներով ԴՆԹ դուպլեքսների հագեցման կինետիկայի վրեա միայն այն դեպքում, երբ դիֆուզիոն փուլի բնութագրական ժամանակը ավելի մեծ է կինետիկ փուլի բնութագրական ժամանակից։ The binding kinetics of extended ligands with DNA duplexes in DNA-biosensors has been investigated in this paper. The case of small fillings was observed. The system of non linear differential equations of “reaction-diffusion” type describing the filling process of DNA duplexes by ligands was obtained. It was shown that the concentration of adsorption centers affects on filling kinetics of DNA duplexes by ligands in case when the characteristic time of diffusion phase is much longer than the characteristic time of kinetic phase.
Keywords: Biology; Biochemistry; Genetics