Антропогенетическая характеристика армян - Н. Р. Кочар (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Доказывается доминирующее положение и широкое распространение арменоидного антропологического типа, связанного с ареалом его происхождения в пределах Передней Азии и Закавказья. Исследованы новые палеоантропологические материалы, а также морфологические особенности зубной системы многочисленных древних и современных армянских групп. Обнаружена генетическая преемственность населения на протяжении всей бронзовой эпохи и до наших дней. Ապացուցվում է մարդաբանական արմենոիդ տիպի դոմինանտ դերը և լայն տարածումը Առավոր Ասիայի և Անդրկովկասի սահմաններում: Ուսումնասիրված են Հայաստանի տարածքից պեղված նոր հնեամարդաբանական նյութերը: Հետազոտված են բազմաթիվ հնադարյան և ժամանակակից հայկական խմբերի ատամների համակարգի ձևաբանական առանձնահատկությունները: Հայտնաբերված է Հայաստանի բնակչության ժառանգական հաջորդականությունը ողջ բրոնզե դարաշրջանի ընթացքում և մինչև մեր օրերը: The dominating status and wide distribition of the armenoid anthropological type related to the areal of its origin in the boundary of Front Asia and Transcaucasia were proved. New paleoanthropological data from the territory of Armenia were studied. Morphological peculiarities of dental system of numerous ancient and modern Armenian groups were studied. Genetic succession of Armenian population during the Bronze Age and until modern time was revealed.
Keywords: Biology; Ethology