Активность гамма-глутамил транспептидазы печени при гипераммонемическом синдроме и лечении аммиакснижающими средствами - Г. А. Туршян; Ж. А. Паронян; Н. В. Кочарян; Г. В. Априкян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
При гипераммонемическом синдроме в печени резко повышается активность гамма-глутамил транспептидазы (ГГТ). Установлено, что под действием предложенной нами аминокислотной смеси, наряду со значительным снижением аммиака в печени, при гипераммонемическом синдроме чётко снижается и активность ГГТ. Показано также, что под действием ингибитора NO синтазы L-NAME, параллельно со снижением содержания аммиака, значительно снижается активность ГГТ, что объясняется следствием подавления образования токсических продуктов NO и стимулированием синтеза глутамина. Գերամոնիակային համախտանիշի ժամանակ խիստ բարձրանում է գամմա-գլուտամիլ տրանսպեպտիդազի (ԳԳՏ) ակտիվությունը լյարդում: Պարզվել է, որ լաբորատորիայում մշակված ամինաթթվային խառնուրդի ազդեցությամբ ամոնիակի քանակի իջեցմանը զուգընթաց իջնում է նաև ԳԳՏ-ի ակտիվությունը: Ցույց է տրվել նաև, որ NO սինթազի արգելակիչ L-NAME-ի ազդեցությամբ իջնում է ԳԳՏ-ի ակտիվությունը, որը հետևանք է NO-ի թունավոր արգասիքների առաջացման ճնշման և գլուտամինի սինթեզի խթանման: The activity of gamma-glutamyl transpeptidase (GGT) highly increases during hyperammonemic syndrome. After treatment of rats with amino acid mixture offered in our laboratory the activity of GGT decreased significantly. It was also shown that under the action of NO synthase inhibitor L-NAME, in parallel with the reduction of ammonia amount, the activity of GGT was strongly decreased, which is the result of the formation of toxic products of NO and stimulation of syntheses of glutamine.
Keywords: Biology; Biochemistry