Возрастная динамика ряда показателей азотистого обмена в мышечных тканях коз в условиях Армении - Г. Ю. Мармарян; Р. Г. Камалян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучалась возрастная динамика некоторых показателей азотистого обмена в мышечных тканях местных и помесных коз (местная-альпийская). Выявлено интенсивное накопление белка в мышцах коз обеих групп до достижения ими половозрелого возраста и затем уменьшение интенсивности этого процесса к годовалому возрасту. Количество глутамина в годовалом возрасте достоверно выше в мышцах помесных коз, что коррелирует с их более высокой продуктивностью. Ուսումնասիրվել է տեղական և խառնածին (տեղական × ալպյան) այծերի մկանային հյուսվածքի ազոտային նյութափոխանակության որոշ ցուցանիշների հասակային դինամիկան: Արդյունքները վկայում են, որ մինչև ուլերի սեռահասուն դառնալը երկու խմբերի մոտ մկանային հյուսվածքում դիտարկվում է սպիտակուցի կուտակման ինտենսիվություն, որից հետո մինչև մեկ տարեկան հասակը այդ ինտենսիվությունը նվազում է: Մեկ տարեկան հասակում գլուտամինի քանակությունը հավաստի բարձր է խառնացեղ ուլերի մկանային հյուսվածքում, որն համահունչ է նրանց բարձր մթերատվության հետ: Age dynamics of some indices of nitrogenous metabolism in muscular tissues of local and crossbred goats (local and Alpine) has been studied. The results have shown that the protein is intensively accumulated in the muscles of the goats of both groups until they reach sex maturity age; afterwards this process becomes less intensive by the age of one year old. The glutamine amount is significantly higher in the muscles of one year old crossbreds which is correlated with their higher productivity.
Keywords: Biology; Biochemistry