Multivariate comparison of cephalometric traits in Iranian azeris and persians - Vahid. M. Rashidvash (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Turkic-speaking Azaris and Iranian-speaking Persians living in Iran were compared by cephalomentric traits. Two multivariate statistical approaches, principal component and discriminant analyses, were applied. The populations are described by almost the same average values (p > 0,05) of the first two principal component variables accounting in aggregate for 73.6% of total diversity of the initial traits. The average level of correct reclassification for the objects while using the analytical recognition method is about 52%, i.e. the probability of their attribution to any of the two groups is almost equal. In whole, the two samples do not differ significantly from each other according to multivariate characteristics analysed that witnesses to the same generalized cephalomentric peculiarities in the ethnic groups considered. Իրանաբնակ ազերիները և պարսիկները համեմատվել են ըստ գլխի չափագրական հատկանիշների` օգտագործելով երկու բազմաչափ վիճակագրական մեթոդներ` գլխավոր կոմպոնենտների և դիսկրիմինանտ վերլուծության: Երկու պոպուլյացիաները չեն տարբերվում (p > 0,05) ըստ առաջին երկու կոմպոնենտների միջին արժեքների, որոնք բացատրում են սկզբնական հատկանիշների ընդհանուր բազմազանության 73,6%-ը: Օբյեկտների ճշգրիտ վերաբաշխման միջին աստիճանը, ըստ վերլուծական ճանաչման մեթոդի, հավասար է մոտ 52%, ինչը վկայում է, որ նրանց որևէ խմբին վերագրման հավանականությունը գրեթե հավասար է: Ընդհանուր առմամբ, դիտարկվող ընտրանիները հավաստիորեն չեն տարբերվում միմյանցից ըստ վերլուծվող բազմաչափ հատկանիշների` արտացոլելով հետազոտված երկու էթնիկական խմբերի մոտ ընհանրացված գլխի չափագրական առանձնահատկությունների նմանությունը: На основе кефалометрических признаков проведено сравнение проживающих в Иране тюркоязычных азербайджанцев и ираноязычных персов c использованием двух многомерных статистических подходов – метода главных компонент и дискриминантного анализа. Обе популяции характеризуются близкими средними значениями (p > 0,05) двух первых главных компонент, объясняющих 73,6% общей дисперсии исходных признаков. Средний уровень правильной реклассификации объектов при использовании аналитических методов распознавания составляет около 52%, т.е. вероятность их отнесения к той или иной группе примерно одинакова. В целом сравниваемые выборки достоверно не отличаются по анализируемым многомерным характеристикам, что свидетельствует об одинаковых обобщенных кефалометрических особенностях рассматриваемых этнических групп.
Keywords: Biology; Applied Biology