Candida ցեղի տեսակների տարածվածությունը վուլվովագինալ կանդիդոզի ժամանակ - Է. Յ. Սարգսյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել է 930 կանանց վուլվովագինալ քսուկներում Candida ցեղի տեսակների դիասպորների պարունակությունը (ԳԱՄ/մլ): 375 հիվանդների մոտ հայտնաբերվել են Candida ցեղի տարբեր տեսակներ, որոնց մեջ գերակշռել է C. albicans տեսակը (84%), իսկ ավելի քիչ մեկուսացվել են C.Tropicalis (8%), C. glabrata (4.8%), C. krusei (2%) տեսակները: Որոշվել են նաև Candida տեսակներին ուղեկցող պայմանական ախտածին և ախտածին որոշ մանրէների տեսակային պատկանելիությունը (Enterococcus faecalis, Escherichia.coli, Streptococcus haemolyticus, Staphylococcus epidermidis, Klebsiella pneumoniae), որոնք բարձր տիտրի դեպքում նպաստում են հիվանդության սրացմանը: Ցույց է տրվել մեկուսացված Candida ցեղի մոտ 70 տարբեր շտամների հակասնկային զգայնությունը առավել հաճախ կիրառվող դեղամիջոցների նկատմամբ: Исследовано содержание диаспор видов Candida в вульвовагинальных мазках 930 пациентов. Виды Candida выявлены у 375 больных. Основным возбудителем вульвовагинального кандидоза являлся вид C. albicans (84%), заметно реже встречались виды C. tropicalis (8%), C. glabrata (4.8%), C. krusei (2%). Выявлены также сопутствующие видам рода Candida условно-патогенные и патогенные бактериальные виды (Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Streptococcus haemolyticus, Staphylococcus epidermidis, Klebsiella pneumoniae). The abundance of diaspores of species of Candida genus in vulvovaginal sampled from 930 patient was studied. Different species of the genus Candida among 375 patients were identified. The main pathogen of vulvovaginal candidiasis was C. albicans (84%), rarely C. tropicalis (8%), C.glabrata (4.8%), C.krusei (2%). Opportunistic pathogenic and pathogenic bacterial species (Enterococcus faecalis, Escherichia coli, Streptococcus haemolyticus, Staphylococcus epidermidis, Klebsiella pneumoniae) accompanying species Candida were identified.
Keywords: Medicine