Սերմնային վերականգման առանձնահատկությունները զանգվածաբար հատված Արևելյան հաճարենու ծառուտներում - Հ. Ա. Ղուլիջանյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել են սերմնային վերականգնման առանձնահատկությունները Օձունի ենթաշրջանում (Լոռու մարզ) տարբեր բարձրությունների և թեքության լանջերի վրա զանգվածաբար հատված արևելյան հաճարենու ծառուտներում: Պարզվել է, որ ցածրադիր` մինչև 1200 մ և վերին` 1600 մ բարձր գոտիներում բույսերի աճման համեմատաբար անբարենպաստ պայմաններին ավելի լավ են հարմարված կովկասյան բոխին, կաղամախին այլ ցածրարժեք ծառատեսակներ, որը հանգեցրել է մատղաշի կազմի անցանկալի տեսակափոխության, իսկ արևելյան հաճարենու սերմնային վերականգնման լավագույն պայմանները առկա են միջին գոտու` 1200-1400 մ բացարձակ բարձրությունների և մինչև 200 թեքությամբ լանջերի վրա: Исследовались особенности семенного восстановления на массово вырубленных древостоях бука восточного подрайона Одзун (Лорийский марз) на различных высотах и на склонах разной крутизны. Выявлено, что в нижнем (до 1200 м) и верхнем (выше 1600 м) поясах к сравнительно неблагоприятным условиям роста растений лучше приспособлены граб кавказский, осина и другие малоценные виды, что привело к нежелательной смене пород. Лучшие условия для семенного возобновления бука восточного существуют в среднем поясе на абсолютных высотах 1200-1400 м и крутизне склона до 20°. Peculiarities of seed regeneration of mass logged eastern beech stands in Odzun sub-region of Lori marz on different altitudes above sea level and slope steepness were studied. It was revealed that at the low 1200 m and high 1600 m zones hornbeam caucasian, aspen and other low-value species were better adapted to the relatively unfavorable conditions of plant growth, which led to the undesirable species changes. The best conditions for seed regeneration of eastern beech exist in the middle zone, at altitudes of 1200-1400 m and up to 20° slope angle.
Keywords: Agriculture; Forestry