Ժայռային մողեսների (Darevskia raddei և Darevskia portchinskii) մակաբույծներով վարակվածությունը` կախված սեռից և տեսակից - Թ. Կ. Հարությունյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել է արյան մակաբույծներով վարակվածությունը Darevskia raddei և D. portchinskii ժայռային մողեսների սիմպատրիկ պոպուլյացիաներում` 121 սեռահասուն առանձնյակների վրա: Արյան մակաբույծներով արակունակությունը կարող է կախված լինել տեր-օրգանիզմի սեռից: Մի տեսակի մոտ շատ ավելի վարակված են արուները, մյուսի մոտ՝ էգերը: D. raddei-ի վարակվածության աստիճանն ավելի բարձր է, քան D. portchinskii մոտ: Исследовалась на зараженность кровепаразитами 121 половозрелой особи в симпатрических популяциях скальных ящериц D. raddei и D. portchinskii. Зараженность кровепаразитами может зависеть от пола хозяина. У одного вида больше заражены самцы, у других – самки. У D. raddei уровень зараженности выше, чем у D. portchinskii. The infections by blood parasites in sympatric populations of rock lizards D. raddei and D. portchinskii were studied. 121 adult individuals have been observed. Infection by blood parasites depends on sex of host. D. raddei species is more infected than D. portchinskii.
Keywords: Biology; Zoology; Immunology