Ողջի գետի և նրա ջրահավաք ավազանի հիմնական գետերի էկոլոգիական գնահատականը հիդրոֆիզիկական և հիդրոքիմիական ցուցանիշներով - Գ. Ա. Գևորգյան; Դանիելյան, Ա. Ա.; Կ. Վ. Գրիգորյան; Ս. Հ. Մինասյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Գնահատել է Ողջի գետի և նրա ջրահավաք ավազանի գետերի էկոլոգիական վիճակը: Էկոլոգիական ցուցանիշները (ջերմաստիճան, pH, լուծված թթվածին, թթվածնով հագեցվածության աստիճան և օրգանական նյութեր) տալիս են կարևոր տեղեկատվություն գետերի ներկայիս վիճակը գնահատելու համար: Գետերի հիդրոֆիզիկական և հիդրոքիմիական ցուցանիշները հետազոտվել են գետերի ջրերի որակը, ինչպես նաև ջրային օրգանիզմների էկոլոգիական պայմանները գնահատելու համար: Քննարկվել են նաև գետերի աղտոտման պատճառները: В работе дана оценка экологического состояния в реках Вохчи и его водосборного бассейна. Экологические данные (температура, pH, растворенный кислород, степень насыщения кислородом и органические вещества) дают важную информацию для оценки современного состояния рек. Гидрофизические и гидрохимические параметры рек были обследованы с целью определения качества воды рек и экологических условий для водных организмов. Обсуждены также причины загрязнения вод рек. The purpose of this research is to evaluate the ecological status of the rivers of the Voghji and its watershed basin. Ecological data (temperature, pH, dissolved oxygen, oxygen percent saturation and organic matters) provides crucial information needed to evaluate the present status of the rivers. The hydrophysical and hydrochemical parameters of the rivers were investigated in order to determine the water quality of the rivers and to evaluate the ecological conditions for aquatic organisms. Causes of river water pollution are also discussed.
Keywords: Biology; Ecology