Исследование взаимодействия подофиллотоксина и этопозида с ДНК методом флуоресценции - Г. Р. Вардапетян; А. С. Рязанова (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследовано взаимодействие подофиллотоксина (Ptox) и этопозида с ДНК методом флуоресцентной спектроскопии. Обнаружено, что Ptox способен непосредственно взаимодействовать с молекулой ДНК. Сохранение интенсивности флуоресценции на постоянном уровне при возрастании молярного соотношения Ptox/ДНК указывает на наличие ограниченного числа мест связывания Ptox на молекуле ДНК. В качестве подобных участков могут служить дефектные и/или концевые участки ДНК. Показано также, что в отличие от Ptox этопозид способен связываться только с полимерной ДНК. Взаимодействие с фДНК практически не наблюдается. Вероятно, это обусловлено тем, что этопозид в основном взаимодействует с ДНК опосредованно, предварительно комплексируясь с топоизомеразой. Ֆլուորեսցենտային սպեկտրոսկոպիայի մեթոդով հետազոտվել է ԴՆԹ-ի հետ պոդոֆիլոտոքսինի և էտոպոզիդի փոխազդեցությունը: Հայտնաբերվել է, որ Ptox-ը կարող է անմիջականորեն փոխազդել ԴՆԹ-ի մոլեկուլի հետ: Ptox/ԴՆԹ մոլային հարաբերության աճին զուգընթաց ֆլուորեսցենցիայի ինտենսիվության պահպանումը հաստատուն մակարդակի վրա վկայում է ԴՆԹ-ի մոլեկուլի վրա Ptox-ի կապման տեղերի սահմանափակ թվի մասին: Նման տեղամասեր կարող են հանդիսանալ ԴՆԹ- ի վնասված կամ ծայրային հատվածները: Ցույց է տրվել նաև, որ ի տարբերություն Ptox-ի, էտոպոզիդը կարող է կապվել միայն պոլիմերային ԴՆԹ-ի հետ: Ֆ-ԴՆԹ-ի հետ փոխազդեցություն գործնականում չի դիտվում: Հնարավոր է, որ դա պայմանավորված է այն հանգամանքով, որ էտոպոզիդը ԴՆԹ-ի հետ հիմնականում փոխազդում է միջնորդավորված ձևով` նախապես կոմպլեքս առաջացնելով տոպոիզոմերազի հետ: The interaction of podophyllotoxin (Ptox) and etopozide with DNA by fluorescent spectroscopy method has been investigated. It has been revealed, that Ptox is able to interact with DNA molecule directly. Preservation of fluorescent intensity at the constant level, with increase of of Ptox/DNA ratio, shows the existence of limited number of binding sites of Ptox to DNA molecule. Defect or/and end sites on DNA can serve as similar sites. It has been also shown, that in spite of Ptox, etopozide binds only to polymer DNA. Interaction with f-DNA practically is not observed. Possibly it is conditioned by mainly indirect interaction of etopozide with DNA, as far as it previously forms a complex with topoizomerase.
Keywords: Biology; Biotechnology