Determination of mercury concentration in Bandar Imam Marine sediments (Persian gulf) - M. Godarznik; K. V. Grigoryan; H. S. Movsesyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
The effect of mercury from chloroalkaline unit of Bandar Imam, Iran petrochemical complex (BIPC) has been investigated. 15 stations were chosen in distinct and regular intervals. The samples were taken on depth of 0—10, 10—20 and 20—35 cm in industrial wastewater discharge point to the Persian Gulf. They were transferred to the laboratory and autoclaved at 60-70°C for 48 hours. After drying the samples were mixed and analyzed by using mercury analyzer 254 AMA (Leco). Experiments showed that the concentration of mercury in different samples was high (29-10031 ppb) in comparison with its concentration in Asalloyeh Blank region (12-22 ppb). It was resulted that the concentration of mercury in sediments of Bandar Imam was higher than in standard and blank region because of petrochemical activities and chloride spilling. As the horizontal and vertical distances from the wastewater discharge point were being increased, mercury concentration reduced gradually. Ուսումնասիրվել է Բանդար Իմամ, Իրան նավթաքիմիական համալիրի քլորալկալիական բլոկից շրջակա միջավայր թափվող սնդիկի ազդեցությունը: Ընտրվել են միմյանցից կանոնավոր հեռավորությունների վրա գտնվող15 կայաններ: Նմուշները վերցվել են 0-10, 10-20 և 20-35 սմ խորության վրա` Պարսից ծոց արտադրական հոսքաջրերի թափման վայրում: Նմուշները տեղափոխվել են լաբորատորիա և մշակվել ավտոկլավում 60-700C պայմաններում 48 ժամվա ընթացքում: Չորացնելուց հետո նմուշները խառնվել, այնուհետև վերլուծման են ենթարկվել սնդիկի 254 AMA (Leco) վերլուծիչի օգնությամբ: Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ սնդիկի խտությունը տարբեր նմուշներում բարձր է և գտնվում է 29-10031 ppb սահմաններում` ի տարբերություն Ասալոյե չաղտոտված վայրի, որտեղ այն կազմում է 12-22 ppb. Արվել է եզրակացություն, որ նավթաքիմիական աշխատանքների և քլորիդների թափման պատճառով սնդիկի խտությունը Բանդար Իմամի նստվածքներում ավելի բարձր է, քան չաղտոտված ստուգիչ տարածքում: Արտադրական հոսքաջրերի թափման վայրից հորիզոնական և ուղղահայաց հեռացման ժամանակ արձանագրվել է սնդիկի խտության աստիճանական նվազեցում: Изучено влияние ртути, поступающей в среду с xлор-щелочного блока нефтехимического комплекса Бандар Имам, Иран. Было выбрано 15 станций в регулярных интервалах. Образцы брались на глубине 0-10, 10-20 и 20-35 см в месте слива в Персидский залив промышленных сточных вод. Образцы переносились в лабораторию и обрабатывались в автоклаве при 60-70°C в течение 48 ч. После высушивания образцы перемешивали и анализировали сиспользованием ртутного анализатора 254 АМА (Leco). Исследования показали, что концентрация ртути в различных образцах высокая и находится в пределах 29-10031 ppb в отличие от незагрязненного региона Асалойе, где она составляет 12-22 ppb. Было сделано заключение, что концентрация ртути в седиментах Бандар Имама из-за нефтехимических работ и сброса хлоридов была значительно выше, чем в контрольном незагрязненном регионе. При горизонтальном и вертикальном удалении от точки слива промышленных сточных вод было зарегистрировано постепенное уменьшение концентрации ртути.
Keywords: Biology; Ecology