Изучение комплексообразования подофиллотоксина и этопозида с ДНК методом абсорбционной спектроскопии - А. П. Антонян; А. С. Рязанова; Р. Р. Вардапетян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Методом спектрофотометрического титрования исследовано комплексообразование подофиллотоксина и его полусинтетического производного - этопозида с ДНК различного ГЦ-содержания. Получены значения константы (Kсв) и числа мест (n) связывания этих лигандов с ДНК. Обнаружено, что оба лиганда предпочтительнее связываются с ДНК с высоким АТ содержанием. Выявлено, что оба лиганда с ДНК связываются более чем одним способом. Показано, что Kсв этопозида с ДНК имеет большее значение, чем Kсв подофиллотоксина. Հետազոտվել է տարբեր GC -պարունակությամբ ԴՆԹ-ների հետ պոդոֆիլոտոքսինի և նրա կիսասինթետիկ ածանցյալի՝ էտոպոզիդի կոմպլեքսագոյացումը սպեկտրոֆոտոմետրիկ տիտրման մեթոդով։ Ստացվել են ԴՆԹ-ի հետ այդ լիգանդների կապման հաստատունի (Kկ) և կապման տեղերի թվի (n) արժեքները։ Ցույց է տրվել, որ երկու լիգանդներն էլ նախընտրելիորեն կապվում են բարձր AT-պարունակությամբ ԴՆԹ-ի հետ։ Բացահայտվել է, որ երկու լիգանդները ԴՆԹ-ի հետ կապվում են մեկից ավելի եղանակներով։ Ցույց է տրվել, որ ԴՆԹ-ի հետ էտոպոզիդի կապման հաստատունը ավելի մեծ արժեք ունի, քան պոդոֆիլոտոքսինի դեպքում։ The complex formation of podophyllotoxin and its semi synthetic derivative – etoposide with DNA of different GC-content has been investigated by the spectrophotometric titration method. The values of binding constant (Kb) and number of binding sites (n) of these ligands with DNA have been received. It has been revealed, that both ligands preferably bind with DNA of high AT-content. It has been shown, that the value of Kb of etoposide with DNA is higher, than in the case of podophyllotoxin.
Keywords: Biology; Biological Diversity