Linkage between CCR4 and G1-phase cyclins - A. Manukyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Genetic analysis has revealed that G1-phase cyclins are involved in the relationship in terms of cell size and commitment to cell division. When CLNs were expressed at more than normal physiological level they dramatically reduce the critical cell size and advance the progression past Start point. In contrast, reduction or delay of the expression of CLNs will produce abnormally large cells and delay the Start. To identify the genetic pathways that may link G1-phase cyclins to cell size, we conducted a systematic genomic- wide genetic screen in yeast. In this screen we identified several genes affecting cell size. Some of those gene products interact physically in highly conserved Ccr4-Not complex. Loss of function of these genes dramatically increases cell size at which cells are being divided. To investigate the role of cell size mutants in the coordination of cell growth with proliferation we choose Ccr4, one of the core components of the Ccr4-Not complex, for further study. We found that the strain with deleted CCR4 gene has delayed CLN1 and CLN2 transcription which results to formation of large cell phenotype. Գենետիկական վերլուծությունը ցույց է տվել, որ G1 փուլի ցիկլինները ներգրավված են բջջի չափերի կարգավորման գործում: Երբ ցիկլինների քանակությունը բջջում գերազանցում է նորմալ ֆիզիոլոգիական մակարդակը, բջջի բաժանման ժամանակ տեղի է ունենում, Ստարտե սահմանային կետի վաղաժամ անցում և բջջի կրիտիկական չափսերի փոքրացում և ընդհակառակը: G1 փուլի ցիկլինների և բջջի չափսերի փոխկապվածության հիմքում ընկած գենետիկական մեխանիզմի բացահայման համար իրականցրել ենք գեների հաջորդական հետազոտություն խմորասնկերում: Այս հետազոտության ընթացքում բացահայտվել են բազմաթիվ գեներ, որոնցից կոդավորվող սպիտակուցները ուղղակիորեն փոխազդում են CCR4-Not համալիտի հետ: Այս գեների ֆունկցիայի բացակայությունը առաջ է բերում բջջի բաժանման խթանման համար անհրաժեշտ չափսերի աճ: Հետագա հետազոտությունների համար ընտրվել է CCR4 գենը, որը հանդիսանում է Ccr4-Not համալիրի հիմնական բաղադրիչներից մեկը: Մենք հայտնաբերել ենք, որ Ccr4 գենի դելեցիա պարունակող մուտանտի մոտ CLN1 և CLN2 գեների տրանսկրիպցիան հետաձգված է, որն էլ հանդիսանում է բջջի չափսերի աճի հիմնական պատճառը: Генетический анализ показал, что в процесс регулирования размеров клетки вовлечены циклины фазы G1. Но взаимоотношения между циклинамы (CLN1 и CLN2), размером клетки и готовностью клетки к делению весьма сложны. Экспрессия CLN-ов выше нормы, резко снижает критический размер клетки, необходимый для старта начала клеточного цикла и наооборот. С целью выявления генетических путей связывающих циклини фазы G1 и размер клетки, мы провели систематический всегеномный скрининг у дрожжей. В ходе анализа мы выявили несколько генов, генетические продукты которых физически взаимодействовали в высоко консервативном комплексе Ccr4-Not. Потеря функции этих генов критически увеличивала размер клетки, который необходим для начала процесса деления. Для дальнейшего изучения роли размера клетки в координации процесса деления, мы выбрали CCR4, один из основных составляющих комплекса Ccr4-Not. Мы обнаружили, что у штамма с делеций ccr4 гена, транскрипция CLN1 и CLN2 циклинов задержана которое приводит к образованию фенотипа клеток, отличающихся большим размером.
Keywords: Biology; Cell Biology