Թռչունների կոլիբակտերիոզի ինտենսիվ ցուցանիշները - Մ. Ա. Սահակյան; Ս. Լ. Գրիգորյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Թռչունների կոլիբակտերիոզը որպես պայմանական ախտածին մանրէներով հարուցվող հիվանդություն, որոշակի տարածում է գտել Գետամեջի և Լուսակերտի թռչնաբուծական համալիրներում։ Հիվանդության տեղաճարակային բռնկումները հետևանք են օրգանիզմի դիմադրողականության նվազման և պայմանական ախտածին Escherichia coli-ի վարակունակության բարձրացման։ Համաճարակի ընթացքի ինտենսիվ ցուցանիշներով հիվանդացության և մահացության գործակիցները Գետամեջի թռչնաֆաբրիկայում համապատասխանաբար կազմել են 0,087 և 0,26, իսկ Լուսակերտում` 0,091 և 0,35։ Ըստ հիվանդության, կոլիբակտերիոզը դասվում է միջին ինտենսիվության ընթացող համաճարակներին։ Колибактериоз птиц, являясь заболеванием, вызываемым условно-патогенными микроорганизмами, имеет определенное распространение в Гетамечской и Лусакертской птицефабриках. Эпизоотические вспышки болезни являются последствием понижения сопротивляемости организма и повышения вирулентности условно-патогенных бактерий Escherichia coli . По интенсивным факторам эпизоотии коэффициент заболеваемости и смертности в Гетамечской птицефабрике соответственно составляет 0,087 и 0,26, а в Луса-кертской – 0,091 и 0,35. По заболеваемости колибактериоз подлежит средней интенсивностью протекаюшим эпизоотиям. Being disease caused by facultative-pathogenic microbes colibacteriosis of chicken has corresponding spread in poultry farms of Getamech and Lusakert. Epizootic blazes of disease are the consequences of reduction of resistance of organism and increase in virulence of conditional-pathogenic Escherichia coli. By intensive factors of epizooty, coefficient of sickness and mortality are in Getamech poultry farm 0,087 and 0,26 respectively, and in Lusakert- 0,091 and 0,35 respectively. By sickness colibacteriosis is categorized as to middle intensity passing epizooty.
Keywords: Biology; Zoology