Polar lipid pattern and fatty acid composition of thermophilic bacilli isolated from a site of geothermal anomaly of Diligan (Armenia) - H. H. Panosyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Polar lipid (phospho-, glyco- and aminolipids) pattern and fatty acid (elon-gated, saturated and unsaturated, iso- and anteiso-branched fatty acids) composition of cytoplasmic membrane of seven thermophilic bacilli at the optimal growth temperature were analyzed. Phospholipids and particularly phosphogly-colipids as the main polar lipids found in isolates were studied. The predomi-nance of branched chain of iso- and anteiso- fatty acids ranging from 73 to 89% of total fatty acids was shown. The strong presence of elongated, saturated and branched chain fatty acids and absence of unsaturated acids confirmed the membrane lipids structure and composition significance for thermophility formation of all tested isolates. Chemotaxonomic implications on the basis of branched chain fatty acid analysis were reported. Ուսումնասիրվել է յոթ թերմոֆիլ բացիլների պլազմային մեմբրանի բևեռային լիպիդների (ֆոսֆոլիպիդներ, գլիկոլիպիդներ և ամինոլիպիդներ) և ճարպաթթուների (երկար շղթաներով, հագեցած և չհագեցած, իզո- և անթեիզո-ճյուղավորված ճարպաթթուներ) կազմը աճի օպտիմալ ջերմաստիճանում: Հաստատվել է, որ ֆոսֆոլիպիդները, մասնավորապես ֆոսֆոգլիկոլիպիդները, հանդիսանում են մեկուսացված բացիլների հիմնական բևեռային լիպիդները: Ցույց է տրվել երկար շղթաներով իզո- և անթեիզո-ճյուղավորված ճարպաթթուների գերակշռումը, որոնք կազմում են գումարային ճարպաթթուների 73-ից մինչև 89%: Երկար շղթաններով հագեցած, ճյուղավորված ճարպաթթուների գերակշռումը և չհագեցած ճարպաթթուների բացակայությունը հաստատում են մեմբրանային լիպիդների կառուցվածքի և կազմի նշանակությունը ուսումնասիրված թերմոֆիլ բացիլների ջերմադիմացկունության համար: Ըստ ճյուղավորված շղթաններով ճարպաթթուների վերլուծության մեկուսացված բացիլները քեմոտաքսոնոմիայի նպատակով խմբավորվել են: Изучен состав полярных липидов (фосфо-, глико- и аминолипидов) и жирных кислот (длинноцепочечные, насыщенные и ненасыщенные, изо- и антеизо-разветвленные жирные кислоты) цитоплазматической мембраны штаммов термофильных бацилл, при оптимальной для роста температуре. Установлено, что фосфолипиды, в частности, фосфогликолипиды, являются основными полярными липидами изолятов. Показано доминирование длинноцепочечных изо- и антеизо-разветвленных жирных кислот, составляющих 73-89 % суммарных жирных кислот. Наличие длинноцепочечных насыщенных и изо-разветвленных жирных кислот и отсутствие ненасыщенных жирных кислот подтверждает значение структуры и состава мембраных липидов для формирования термофилии изученных изолятов. Для хемотаксономических целей изоляты сгруппированы на основании анализа разветвленных жирных кислотных жирных кислот подтверждает значение структуры и состава мембраных липидов для формирования термофилии изученных изолятов. Для хемотаксономических целей изоляты сгруппированы на основании анализа разветвленных жирных кислот.
Keywords: Biology; Microbiology