Տարբեր օրգանիզմների ԴՆԹ-ի համեմատական ուսումնասիրումը ֆլյուորոսցենտային անալիզի եղանակով - Մ. Ա. Դավթյան; Լ. Հ. Նավասարդյան; Ս. Վ. Մարության; Ա. Լ. Նավասարդյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Կատարվել է էուկարիոտ և պրոկարիոտ մի շարք օրգանիզմներից` հավի ճտի արյան էրիթրոցիտներից, հորթի թիմուսից, խմորասնկերից, բակտերիաներից անջատված ԴՆԹ-ի ֆլյուորեսցենտային ցուցանիշների ուսումնասիրում` ԴՆԹ-ն տիտրելով էթիդիումի բրոմիդով: Ցույց է տրվել, որ պրոկարիոտ բջիջներից անջատված ԴՆԹ-ն ավելի արագ է հագենում էթիդիումի բրոմիդով, քան էուկարիոտ բջիջներից անջատված ԴՆԹ-ն: Ընդ որում, ստորակարգ էուկարիոտ խմորասնկային բջիջների ԴՆԹ-ն ավելի արագ է հագենում ներկանյութով, քան բարձրակարգ էուկարիոտների ԴՆԹ-ն: Հավանական է, որ այս տարբերությունները կապված են էվոլյուցիոն տեսանկյունից ԴՆԹ-ի կազմակերպման մակարդակի բարձրացման հետ և բնութագրում են ԴՆԹ-ի փաթեթվորման տարբեր մակարդակները հետազոտված բջիջներում: Исследовались флюоресцентные показатели ДНК, выделенной из эукариотических и прокариотических организмов – из эритроцитов крови цыпленка, тимуса теленка, дрожжей и бактерий путем титрования ДНК бромистым этидием. Показано, что скорость насыщения бромистым этидием для про-кариотической ДНК выше по сравнению с эукариотической ДНК. При этом ДНК низших эукариот – дрожжей насыщается бромистым этидием быстрее, чем ДНК высших эукариот. Возможно, что эти различия связаны с повышением уровня организации ДНК в эволюционном аспекте и характеризуют различные степени упаковки ДНК в исследованных клетках. The investigation of fluorescent parameters of DNA isolated from various eukariot and prokariot organisms – thymus, chicken erythrocytes, yeasts and bacte-ria, was implemented by titration of DNA with ethidiume bromide. It has been shown that the speed of saturation of DNA with ethidiume bromide is higher for prokariot cells, than for eukariots. Thus, DNA of the lower eukariots – yeasts, is saturated with ethidiume bromide faster, than DNA of the higher eukariots. These distinctions are probably connected with increase in the level of the organization of DNA in evolution aspect and characterize various degrees of packing of DNA in the investigated cells.
Keywords: Biology; Biochemistry