Study of population dynamics and biological parameters of Anchovy kilka (Clupeonella engrauliformis) in southeast part of Caspian Sea (Mazandaran province) - Gh. Karimzade; B. Gabrielyan; H. Fazli (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Population dynamics and biological parameters of anchovy kilka Clupeonella engrauliformis have been studied. The age structure of population, length-weight ratio, sex ratio, sexual maturity stages, growth parameters, natural and fishing mortality coefficients have been estimated. It was found that anchovy kilka has gradually decreased in catches during 1997-2008 due to several factors including fishing pressure, invasion of species using the same resource base. It was concluded that alongside with the main factor – fishery, other environmental factors also influence anchovy kilka population and cumulative effect of all the factors may lead to stock depletion. Իրականացվել է անչոուսային կիլկայի (Clupeonella engrauliformis) կենսաբանական ցուցանիշների և պոպուլյացիոն փոփոխությունների հետազոտում: Տրվել են պոպուլյացիայի հասակային կառուցվածքի գնահատականը, կշիռ-երկարության և սեռերի հարաբերությունը, հասունացման փուլը, աճի ցուցանիշները, բնական և արդյունագործական մահացության գործակիցները: Բացահայտվել է, որ 1997-2008թթ. անչոուսային կիլկայի մասնաբաժինը ձկան ընդհանուր որսաչափում արդյունագործական ծանրաբեռնվածությունը ներառող տարբեր գործոնների ազդեցության և սննդառության տեսակետից մրցակիցների ներխուժման արդյունքում աստիճանաբար նվազել է: Կատարվել է եզրակացություն, որ հիմնական գործոնի` արդյունահանման, հետ մեկտեղ, գոյություն են ունեցել նաև այլ գործոններ, որոնք ազդել են անչոուսային կիլկայի պոպուլյացիայի վրա և դրանց կուտակային ազդեցությունը կարող է հանգեցնել կիլկայի պաշարների կրճատման: Проведено исследование популяционной динамики и биологических параметров анчоусной кильки (Clupeonella engrauliformis). Дана оценка возрастной структуры популяции, соотношения веса-длины, полов, стадий зрелости, параметров роста, коэффициентов естественной и промысловой смертности. Выявлено, что доля анчоусной кильки в уловах 1997-2008гг.постепенно снизилась вследствие различных факторов, включающих промысловую нагрузку, вторжение пищевых конкурентов. Было сделано заключение, что наряду с главным фактором - промыслом, существуют также и другие факторы, влияющие на популяцию анчоусной кильки, и их кумулятивный эффект может привести к подрыву ее запасов.
Keywords: Biology; Applied Biology