ՀՀ Լոռու մարզի Գուգարքի տարածաշրջանի անտառի վերին գոտու հիմնական համակեցությունները և դրանց փոխհարաբերությունը - Վ. Գ. Մացակյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել են ՀՀ Լոռու մարզի Գուգարքի տարածաշրջանի բարձրադիր գոտու (1700-2200 մ) անտառային հիմնական համակեցությունները և դրանց կրած փոփոխությունները:Անտառի վերին գոտում 90-ական թվականներից մարդածին բացասական գործոնի մեծացման հետևանքով տեղի է ունեցել անտառային հիմնական համակեցությունների տնտեսապես անցանկալի տեսակափոխություն: Արդյունքում տնտեսապես արժեքավոր ծառատեսակները` հաճարենին և կաղնին փոխարինվել են համեմատաբար ցածր արդյունավետություն ունեցող կաղամախու և կոճղաշիվային ծագման բոխու ծառուտներով: Изучены лесные сообщества верхнего пояса (1700-2200 м) Гугарского района Лорийского марза. Под воздействием отрицательного антропогенного фактора в указанной зоне начиная с 90-х годов произошла нежелательная смена пород, в результате чего такие ценные породы как бук и дуб уступили место осине и порослевому грабу. The forest communities at the upper belt (1700-2200 m) of Gugarq region (Lori Marz) in the Republic of Armenia are explored .The undesirable changes in sorts took place under the negative anthropogenic impacts in the high forest zone (since 1990ies). As a result such valuable trees as birch, oak were replaced by poplar and reel hornbeam.
Keywords: Agriculture; Forestry