Изотерма совместной адсорбции различных типов лигандов на ДНК при малых заполнениях - А. В. Аракелян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследована совместная адсорбция обратимо и необратимо связывающихся лигандов с ДНК. В области малых заполнений получена изотерма, которая в зависимости от значения параметров адсорбции может описать кривые адсорбции с одним, двумя и тремя линейными участками. Сопоставление изотермы с экспериментальными кривыми позволяет получить такие важные параметры адсорбции как константа связывания, число мест на ДНК, с которыми связывается одна молекула лиганда, а также доля ДНК, которая трансформировалась при необратимом связывании с ней лигандом. Աշխատանքում ուսումնասիրվել է դարձելիորեն և ոչ դարձելիորեն կապվող լիգանդների կապումը ԴՆԹ-ի հետ: Փոքր հագեցումների տիրույթում ստացվել է իզոթերմ, որը, կապման պարամետրերի արժեքներից կախված, կարող է նկարագրել մեկ, երկու և երեք գծային հատվածների հետ կապման կորերը:Իզոթ երմի համեմատությունը փորձարարականորեն ստացված կորերի հետ թույլ է տալիս ստանալ կապման այնպիսի կարևոր պարամետրեր, ինչպիսիք են կապման հաստատունը, ԴՆԹ-ի վրա մեկ մոլեկուլ լիգանդի կապման տեղերի թիվը, ինչպես նաև ԴՆԹ-ի այն մասը, որը ձևափոխվել է ոչ դարձելիորեն կապվող լիգանդի հետ կապման արդյունքում: Joint adsorption of reversible and irreversible binding ligands with DNA has been investigated in present work. In the area of small fillings the isotherm is obtained which may describe adsorptions curve with one, two and three linear sites depending on meanings of adsorption parameters. Comparison of an isotherm with experimental curves allows obtaining such important parameters of adsorption as a binding constant and number of binding sites as well as the part of DNA which was transformed at irreversible binding with ligand.
Keywords: Biology; Molecular Biology