Изменения содержания ядерной ДНК гепатоцитов у прыткой ящерицы (Lacerta agilis ) после частичной гепатэктомии - А. Ф. Карапетян; К. А. Дживанян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Приводятся результаты экспериментов, которые свидетельствуют об увеличении количества ядерной ДНК в гепатоцитах печени прыткой ящерицы Lacerta agilis в течение первого месяца после частичной гепатэктомии. Это явление оценивается как отражение активации пролиферации гепатоцитов. Делается вывод о том, что полиплоидизация ядер гепатоцитов не играет существенной роли в обеспечении восстановительного роста печени у данной группы животных. Բերվում են փորձարարական տվյալներ, որոնք վկայում են մասնակի հեպատէկտոմիայից հետո առաջին ամսվա ընթացքում Lacerta agilis ճարպիկ մողեսի լյարդի հեպատոցիտների կորիզային ԴՆԹ-ի քանակության մեծացման մասին: Այդ երևույթը գնահատվում է որպես բջիջների բազմացման պրոցեսների ակտիվացման արտացոլում: Եզրակացվում է, որ հեպատոցիտների կորիզների պոլիպլոիդացումն էական դեր չի կատարում այդ կենդանիների լյարդի վերականգնողական աճի ապահովման մեջ: In the article the results of experiments are presented, which testify to increase in quantity of nuclear DNA in hepatocytes of the liver of Lacerta agilis during the first month after partial hepatectomy. The given phenomenon is estimated as activation cogitation of hepatocytes proliferation. A conclusion is made that hepatocytes polyploidization of nucleus does not play an essential role in maintenance of regenerative growth of a liver at the given group of animals.
Keywords: Biology; Cell Biology; Immunology