Влияние пограничного слоя на кинетику адсорбции лиганда на ДНК - М. А. Элизбарян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследовано влияние пограничного слоя на кинетику адсорбции лиганда на ДНК. Связывание лиганда с ДНК представлено как двухстадийный процесс – диффузия лиганда в неперемешиваемом слое и собственно его адсорбция на ДНК. В результате численного решения системы уравнений, описывающих адсорбцию лиганда, показано, что в зависимости от местонахождения адсорбционного слоя кинетика адсорбции изменяется в широких пределах - от быстрого заполнения до кривой с сильной задержкой заполнения в малых временных отрезках. Աշխատանքում ուսումնասիրված է ԴՆԹ-ի հետ լիգանդների կապման կինետիկայի վրա սահմանային շերտի ազդեցությունը: ԴՆԹ-ի հետ լիգանդների կապումը ներկայացվում է որպես երկփուլ պրոցես, որը կազմված է չխառնվող շերտում լիգանդի մոլեկուլների դիֆուզիայից և ԴՆԹ-ի հետ դրանց կապումից: ԴՆԹ-ի հետ լիգանդների կապումը նկարագրող հավասարումների համակարգի թվային լուծման արդյունքում ցույց է տրված, որ ադսորբցիոն շերտի տեղաբաշխումից կախված, ԴՆԹ-ի հետ լիգանդների կապման կինետիկան փոփոխվում է լայն միջակայքում՝ արագ հագեցումից մինչև փոքր ժամանակամիջոցների ընթացքում հագեցման խիստ ուշացման կորերը: The influence of a boundary layer on kinetics of ligand adsorptions on DNA is investigated in the work. Binding process of ligand to DNA is presented as twostage process – diffusion of ligand in not mixed layer and its actual adsorption on DNA. As a result of solution of a system of the equations describing ligand adsorption, it is shown that the layer kinetics of adsorptions varies largely depending on a site of adsorption - from fast filling to a curve with a strong delay of filling in small time pieces.
Keywords: Biology; Biotechnology