Оценка загрязнения каштановых почв тяжёлыми металлами вдоль автомагистрали Аштарак - Талин - М. С. Маркосян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В работе приведено содержание некоторых тяжелых металлов (ТМ) (Pb, Ni, Zn, Mn, Cd) в почвах окрестной территории автомагистрали Аштарак- Талин на расстоянии 50, 100 и 200 м. Выявлено, что в почвах всех выбранных объектов концентрация тяжелых металлов почти одинаковая, а по сравнению с контрольным участком (2,5 км от дороги) выше на 20-30 %. Степень загрязнения почв не представляет особой опасности для производства экологически безопасной сельскохозяйственной продукции. В настоящее время нет крайней необходимости в тратах средств для рекультивации этих земель. Աշխատանքում բերված է մի քանի ծանր մետաղների (Pb, Ni, Zn, Mn, Cd) պարունակությունը Աշտարակ-Թալին ավտոմայրուղու շրջակա տարածքների հողերում` 50, 100 և 200 մ հեռավորության վրա: Պարզվել է, որ ընտրված բոլոր օբյեկտների հողերում ծանր մետաղների խտությունը գրեթե նույնն է, իսկ ստուգիչ տարածքի (ճանապարհից 2,5 կմ) համեմատությամբ դրանց պարունակությունը 20-30 % բարձր է: Հողերի աղտոտվածության աստիճանը էկոլոգիական տեսակետից անվտանգ սննդամթերքի արտադրության համար առանձնակի վտանգ չի ներկայացնում: Ներկայումս ծայրահեղ անհրաժեշտություն չկա ծախսեր կատարելու այդ հողերի վերակուլտիվացման համար: In the work the contents of a few heavy metals (Pb, Ni, Zn, Mn, Cd) in Ashtarak- Talin road region soils in interval of 50, 100, 200 m are presented. It has been ascertained that in all selected soils the content of the heavy metals nearly the same, and in comparison with the check area /2,5 km away from the road/ their content is higher by 20-30 %. The soils pollution level from the ecological view is not dangerous for the agricultural production. In the presеnt there is no extraneed to go to the express for the treatment of the ground.
Keywords: Biology; Ecology