Ենթամաշկային բոռի թրթուրային շրջանի ազդեցությունը կովերի կաթնատվության վրա - Հ. Զ. Նաղաշյան; Մ. Ա. Մխիթարյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հետազոտելով ենթամաշկային բոռի թրթուրային շրջանի ազդեցությունը կովերի կաթնատվության վրա, պարզվել է, որ երեք ամսվա ընթացքում կենդանիների կաթնատվությունը նվազել է 15%-ով: Հիպոդերմատոզով հիվանդ կովերի կաթնատվության վրա ազդում է կենդանիների օրգանիզմում առկա հարուցիչի թրթուրների քանակությունը, ընդ որում, թրթուրների քանակի աճին զուգընթաց նկատելիորեն իջնում է կաթնատվությունը: Изучение влияния личиночной стадии подкожного овода на молочную продуктивность зараженных коров показало, что за 3 месяца наблюдений удои животных снизились на 15%. На удои зараженных коров влияет количество личинок возбудителя в организме животных, причем с увеличением количества личинок заметно снижается молочная продуктивность коров. The research on cattle grub influence on milk productivity of cows has shown that milk yield decrease equals to 15% during 3 months of observation. Besides, the quantity of grubs in animal organism has an influence on milk yield of the infested cows. Thus milk yield decreases significantly, when the quantity of grubs increases.
Keywords: Agriculture