Сравнительная оценка ряда свойств новых штаммов молочнокислых бактерий - К. Дж. Карапетян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследованы штаммы молочнокислых бактерий (МКБ), выделенные из различных заквасок мацуна. Они имеют высокую антимикробную и протеолитическую активность, различаются по устойчивости к ферментам (пепсин, трипсин, проназа) и различным концентрациям желчи. Супернатанты, полученные после выращивания этих МКБ, подавляют рост антибиотикоустойчивых штаммов E. сoli, сохраняют антимикробную активность при рН 3,0-6,5 и подавляют рост патогенной микрофлоры. Полученные результаты свидетельствуют о том, что исследованные штаммы МКБ и их супернатанты обладают свойствами, соответствующими требованиям, предъявляемым к пробиотикам. Հետազոտվել են մածունի տարբեր մերաններից անջատված կաթնաթթվային բակտերիաների (ԿԹԲ) շտամներ: Հետազոտված շտամները ցուցաբերում են բարձր պրոտեոլիտիկ և հակամանրէային ակտիվություն և տարբերվում են միմյանցից ֆերմենտների (պեպսին, տրիպսին, պրոնազ), ինչպես նաև լեղու տարբեր կոնցենտրացիաների նկատմամբ կայունությամբ: ԿԹԲ-երի աճեցումից հետո ստացված վերնստվածքները ճնշում են հակա- բիոտիկների հանդեպ կայուն E. coli շտամների և ախտածին միկրոֆլորայի աճն և պահպանում են իրենց հակամանրէային ակտիվությունը pH 3,0-6,5 տիրույթում: Անջատված ԿԹԲ-երը և նրանց վերնստվածքները օժտված են հատկություններով, որոնք համապատասխանում են պրոբիոտիկների նկատ- մամբ ներկայացվող պահանջներին: The strains of different lactic acid bacteria (LAB), isolated from different ferments of matzoun, were studied. Investigated strains show high antibacterial and proteolytic activity, different in stability to enzymes (pepsine, tripsine, pronase) and to various concentrations of bile. Supernatants, obtained after growth of LAB, inhibited the growth of antibiotic resistant strains of E. coli, maintained their antibacterial activity at pH 3,0-6,5 and inhibited the growth of pathogenic microflora. Thus, the preliminary results testified, that strains and their supernatants possess the properties, appropriate to the requirements for probiotics.
Keywords: Biology; Biotechnology