Binding of cationic porphyrins to blood proteins - A. G. Gyulkhandanyan (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
It is shown, that various porphyrins bind in different ways to the proteins depending on a structure of lateral functional groups. It is found, that the porphyrin binding ability of bovine serum albumin (BSA) is considerably (1,5 times) greater than that of hu-man serum albumin (HSA). Also it turned out that the porphyrin binding ability of hemoglobin is 2 times greater than the ability of HSA. Показано, что в зависимости от строения боковых функциональных групп разные порфирины по-разному связываются с белками. Определено, что порфирин-связывающая способность у бычьего сывороточного альбумина (БСА) значительно выше (в 1,5 раза), чем у человеческого СА (ЧСА). Оказалось также, что порфирин связывающая способность гемоглобина в 2 раза выше, чем у ЧСА. Ցույց է տրված, որ կողմնային ֆունկցիոնալ խմբերի կառուցվածքից կախված զանազան պորֆիրինները տարբեր ձևով են կապվում սպիտակուցների հետ: Հայտնաբերվել է, որ ցուլի շիճուկային ալբումինի մոտ կապման ունակությունը զգալիորեն ավելի բարձր է (1,5 անգամ) մարդու շիճուկային ալբումինից: Պարզվել է նաև, որ հեմոգլոբինի հետ պորֆիրինի կապման ունակությունը մոտ 2 անգամ բարձր է մարդու շիճուկային ալբումինի համեմատ:
Keywords: Biology; Biophysics