“Аномальная” кинетика гидролиза дихолиновогофира пробковой кислоты под действием лошадиной сывороточной бутирилхолинэстеразы - М. Р. Мнацаканян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Исследован ферментативный гидролиз дихолинового эфира пробковой кислоты (ДХЭ6) под действием бутирилхолинэстеразы сыворотки крови лошади (БХЭл). Установлено, что в системе БХЭл + ДХЭ6 на первой стадии гидролиза накопление пробковой кислоты (ДК6), в отличие от БХЭч (сыворотки крови человека) + ДХЭ8 (дихолиновый эфир себациновой кислоты), происходит исключительно вследствие нарушения отношений между ДХЭ6 и монохолиновым эфиром пробковой кислоты (МХЭ6). Показано, что вопреки сильной разнице реакционных способностей ДХЭ6 и МХЭ6 (приблизительно в 450 раз) в течение первой стадии ~ 40% ДХЭ6 превращается в ДК6. Предложен возможный механизм, объясняющий данный тип нарушения конкурентности. Ուսումնասիրվել է խցանաթթվի դիխոլինային էսթերի (ԴԽԷ6) ֆերմենտային հիդրոլիզը ձիու արյան շիճուկի բութիրիլխոլինէսթերազի (ԲԽԷձ) ազդեցությամբ: Հաստատված է, որ ԴԽԷ6 + ԲԽԷձ համակարգում հիդրոլիզի առաջին փուլում խցանաթթվի կուտակումը, ի տարբերություն ԴԽԷ8 (սեբացինաթթվի դիխոլինային էսթեր) + ԲԽԷմ (մարդու արյան շիճուկի բութիրիլխոլինէսթերազ) համակարգի, տեղի է ունենում բացառապես ԴԽԷ6-ի և խցանաթթվի մոնոխոլինային էսթերի (ՄԽԷ6) միջև հարաբերության խախտման հետևանքով: Ցույց է տրված, որ չնայած ԴԽԷ6-ի և ՄԽԷ6-ի ռեակցիոնունակության մեծ տարբերությանը (գրեթե 450 անգամ), ռեակցիայի առաջին փուլում ԴԽԷ6-ի մոտ 40%-ը վեր է ածվում խցանաթթվի: Առաջարկված է հնարավոր մեխանիզմ, որը բացատրում է մրցակցության խախտման այս տիպը: The enzymatic hydrolysis of suberic acid dicholine ester (DChE6) by horse blood serum butyrylcholinesterase (BChEh) has been studied. It was found out that in contrast to BChEhum (human serum butyrylcholinesterase) + DChE8 (sebacic acid dicholine ester) system, the accumulation of suberic acid (DA6) in the BChEh + DChE6 system during the first stage of hydrolysis occurs exclusively as a result of the disturbance of the ratio between DChE6 and suberic acid monocholine ester (MChE6). It was shown that despite of the strong difference of reactivities of DChE6 and MChE6 (approximately 450 times) approximately 40% of DChE6 is converted into DA6 during the first stage. A possible mechanism explaining this type of the disturbance of competitiveness was proposed.
Keywords: Biology; Biochemistry; Biotechnology