Получение меланинсинтезирующих мутантов у разных сероваров Bacillus Thuringiensis - С. В. Аветисян; А. С. Овсепян; А. Х. Чахалян; С. К. Келешян; Л. А. Чил-Акопян; М. А. Саркисян; А. С. Сагиян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
У штаммов Bacillus thuringiensis разных сероваров, отличающихся спектром инсектицидного действия, методом химического мутагенеза получена коллекция мутантов, синтезирующих водорастворимый меланин. Отобраны мутанты, характеризующиеся высоким уровнем синтеза меланина. Показано повышение инсектицидной активности у меланинсинтезирующих мутантов, что является следствием фотопротекторного свойства пигмента, защищающего споры и кристаллы инсектицидных штаммов от разрушающего действия УФ-облучения и инсоляции. Bacillus thuringiensis-ի միջատասպան ազդեցության տարբեր սպեկտրով սերովարներին պատկանող շտամներից քիմիական մուտագենեզի եղանակով ստացվել է ջրալուծ մելանին սինթեզող մուտանտների հավաքածու: Ընտրվել են բարձր ակտիվությամբ մելանին սինթեզող շտամներ: Ցույց է տրվել, մելանին սինթեզող մուտանտների միջատասպան ակտիվության ավելի բարձր է, ինչը կապված է պիգմենտի ֆոտոպաշտպանիչ, այսինքն ՈԻՄ-ճառագայթման և արևի ճառագայթների քայքայիչ ազդեցությունից միջատասպան շտամների սպորները և բյուրեղները պաշտպանելու հատկության հետ: A collection of water-soluble melanin-synthesizing mutants of B. thuringiensis strains that belong to various serovars and have different insecticide action spectra have been obtained by chemical mutagenesis. Mutants that showed high level of melanin synthesis have been selected. The insecticide activity of melanin-synthesizing mutants was shown to be increased as a result of photoprotective property of the pigment protecting spores and crystals of insecticidal strains from destructive action of UV-radiation and insolation.
Keywords: Biology; Microbiology