Оптимизация условий ферментации и состава ферментационной среды для биосинтеза L-аргинина штаммом – продуцентом Brevibacterium flavum HK-19А - А. О. Колоян; А. С. Овсепян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Изучено влияние условий ферментации и различных концентраций компонентов ферментационной среды на процесс биосинтеза L-аргинина у полученного нами ранее штамма-продуцента Brevibacterium flavum HK-19A. Показано, что выход аргинина существенно зависит от влияния исследованных факторов. В результате оптимизации состава ферментационной среды и условий культивирования штамма-продуцента Br. flavum HK-19A выход L-аргинина удалось повысить на 96 %. Ուսումնասիրվել է նախկինում մեր կողմից ստացված Brevibacterium flavum HK-19A շտամի ֆերմենտացման պայմանների և ֆերմենտացման միջավայրի բաղադրիչների տարբեր կոնցենտրացիաների ազդեցությունը L-արգինինի կենսասինթեզի վրա: Ցույց է տրվել, որ արգինինի ելունքը էապես կախված է հետազոտվող գործոնների ազդեցությունից: Br. flavum HK-19A շտամ-արտադրիչի աճեցման պայմանների և ֆերմենտացման միջավայրի օպտիմալացման արդյունքում հաջողվել է 96%-ով բարձրացնել L-արգինինի ելունքը: The influence of fermentation conditions and different concentrations of the fermentation medium components on the process of L-arginine biosynthesis in the strain-producer Brevibacterium flavum HК-19A obtained by us earlier has been investigated. It was shown that the arginine yield essentially depends on the investigated factors. The optimization of the fermentation medium composition and cultivation conditions of the strain-producer Br. flavum HК-19A resulted in 96% increase of L-arginine yield.
Keywords: Biology; Microbiology