Разложение щелочного лигнина алкалофильным штаммом Bacillus sp. A5 - Р. В. Паронян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Из почвенного образца, взятого из бассейна оз. Севан (с. Еранос), выделен алкалофильный, лигнинолитический бациллярный штамм, обозначенный как Bacillus sp. А5, способный расти на синтетической среде (pH 10,5) с полученным из пшеничной соломы щелочным лигнином (1,2 г/л) в качестве единственного источника углерода и энергии. Исследовано разложение щелочного лигнина штаммом Bacillus sp. А5 при двух значениях содержания лигнина в питательной среде - 0,5 и 1,25 г/л. Показано, что при содержании лигнина 0,5 г/ л в среде разлагается 50 % лигнина, а при 1,25 г/л – 30 %. Սևանա լճի ավազանից (գյուղ Երանոս) վերցված հողի նմուշից անջատված է ալկալոֆիլ, լիգնինոլիտիկ բացիլային շտամ, որը անվանվել է Bacillus sp. А5: Շտամը աճում է սինթետիկ միջավայրում (pH 10,5), որը որպես ածխածնի և էներգիայի միակ աղբյուր պարունակում է ցորենի ծղոտից անջատված հիմնային լիգնին (1,2 գ/լ): Հետազոտված է հիմնային լիգնինի (0,5 և 1,25 գ/լ) քայքայումը սննդային միջավայրում Bacillus sp. А5 շտամի ներգործությամբ: Ցույց է տրված, որ սննդային միջավայրում հիմնային լիգնինի 0,5 և 1,25 գ/լ պարունակության դեպքում վերջինիս քայքայման խորությունը կազմում է համապատասխանաբար 50 և 30 %: Alkaliphilic, ligninolytic bacillary strain designated as Bacillus sp. А5, was isolated from the soil sample taken from Lake Sevan basin (Yeranos village ). It is able to grow in the synthetic medium (pH 10.5) with isolated from wheat straw alkaline lignin (1.2 g/l), as sole source of carbon and energy. Degradation of the alkaline lignin by Bacillus sp. A5 strain was investigated at two values of lignin content in the nutrient medium: 0.5 and 1.25 g/l. It was shown that 50% of lignin was degraded, at lignin content 0.5 g/l in the medium, and 30 % of it- at that of 1,25 g/l.
Keywords: Biology; Microbiology