ՀՀ Լոռու մարզի Գուգարքի տարածաշրջանի անտառի վերին գոտու փոփոխության դինամիկան վերջին 50 տարում - Ժ. Հ. Վարդանյան; Վ. Գ. Մացակյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել է ՀՀ Լոռու մարզի Գուգարքի տարածաշրջանի բարձադիր գոտու անտառային ֆոնդի փոփոխության դինամիկան 1962-2008 թթ.: Պարզաբանված է, որ անտառի վերին գոտում վերջին տասնամյակի ընթացքում ի հայտ են եկել անթրոպոգեն նոսրուտներ (357,8 հա) և չվերականգնված հատված տարածքներ (411 հա): Անտառածածկ տարածքի և պաշարի բաշխվածության դինամիկայի վեր-լուծությամբ բացահայտված է, որ հիմնական անտառկազմող տնտեսապես արժեքավոր ծառատեսակների` հաճարենու, կաղնու մոտ անցանկալի տեսակափոխությունը կրում է համատարած բնույթ, որն արդյունք է անթոպոգեն տրանսգրեսիայի: Изучена динамика изменения лесного фонда верхнего пояса Гугарского района Лорийского марза за 1962-2008 гг. Выяснено, что в верхнем поясе лесов в течение последних десятилетий образовались антропогенные редколесья (357,8 га) и невозобновленные лесосеки (411 га). Выявлено, что нежелательное видоизменение основных лесообразующих хозяйственно-ценных древесных видов (дуб, бук) антропогенная трансгрессия имеет повсеместно распространенный характер, что является результатом антропогенной трансгрессии. Тhe dynаmics of the changes in the forest reserves in the top belt оf Gugark district (Lori Marz) is studied for a period 1962-2008. It is elucidated that during the last decades anthropogenic sparses (357,8 ha) and unrenewable wood-cutting areas are formed. The analysis of the dynamics of the wood-covered area and purveyance distribution shows, that unwanted alteration of the main wood- generated economicaly valuable arborous species (oak, beech) performs everywhere prevalent disposition, as a result of anthropogenic transgression.
Keywords: Agriculture; Forestry; Biology; Biological Diversity