Распространение и биологическая оценка южного подковоноса Rhinolophus euryale на Кавказе - Э. Г. Явруян; М. К. Арутюнян; С. А. Симонян; В. Т. Айрапетян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Распространение и биология южного подковоноса Rhinolophus euryale - одного из малочисленных, включенных в Красные книги стран Кавказа видов рукокрылых, требуют дальнейшего накопления данных. Сегодня известны лишь 37 точек находок: из Армении – 4, Азербайджана – 4, Грузии – 21, Арцаха – 6 и России – 2. Наблюдается тенденция к сужению ареала, сокращению числа убежищ и общей численности вида. Կովկասի երկրների Կարմիր գրքերում գրանցված, ամենուր քչաքանակ` հարավային պայտաքիթը - Rhinolophus euryale, ունի տարածման և կենսաբանության վերաբերյալ տվյալների հետագա կուտակման կարիք: Այսօր Կովկասում հայտնի են դրանց հայտնաբերման ընդամենը 37 կետ` Հայաստանում – 4, Ադրբեջանում – 4, Վրաստանում – 21, Արցախում – 6,Ռուսաստանում – 2: Նկատվում է արեալի նեղացման, թաքստոցների և տեսակի ընդհանուր թվաքանակի կրճատման միտում: The investigation of distribution and biology of the Mediterranean horseshoe bat - Rhinolophus euryale, one of the multitudinous speacies, involved in Red book of Caucasus countries, requests further accumulation of data. At present in Caucasus only 37 dots of finding are known: 4 in Armenia, 21 in Georgia, 6 in Artsakh and 2 in Russian. The tendency of narrowing areal is noticed, general number of refuges and species is decreased.
Keywords: Biology; Zoology