Особенности сообщества хемолитотрофных бактерий при выщелачивании медного концентрата - С. З. Нагдалян; Е. М. Кочарян; Н. С. Варданян (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Проведено сравнительное исследование активности чистых культур и сообщества хемолитотрофных бактерий (ХБ) для выщелачивания медного концентрата. Установлена высокая эффективность сообщества ХБ, выделенного из полиметаллической руды Ахтала, в извлечении меди и железа из медного концентрата. Микробиологический анализ сообщества бактерий показал доминирование в нем сероокисляющих бактерий, а также наличие некультивируемых железоокисляющих бактерий. Выделена и изучена грамположи- тельная сероокисляющая бактерия. Показано, что в монокультуре выделенная бактерия не способна к окислению сульфидов металлов. Однако в ассоциации с бактериями Leptospirillum spp. активно окисляет медный концентрат. Ուսումնասիրվել է քեմոլիթոտրոֆ բակտերիաների (ՔԲ) համակեցության և մաքուր կուլտուրաների համեմատական ակտիվությունը պղնձի խտանյութի տարալվացման գործում: Հաստատվել է Ախթալայի բազմամետաղային հանքավայրից մեկուսացված ՔԲ համակեցության պղնձի խտանյութից երկաթի և պղնձի կորզման բարձր արդյունավետությունը: Բակտերիաների համակեցության մանրէաբանական անալիզը ցույց է տվել դրանում ծծումբ օքսիդացնող բակտերիաների գերակշռումը, ինչպես նաև աճեցման չենթարկվող երկաթօքսիդացնող բակտերիաների առկայությունը: Մեկուսացվել և ուսումնասիրվել է գրամ-դրական ծծումբ օքսիդացնող բակտերիա: Պարզվել է, որ մեկուսացված բակտերիան ընդունակ չէ օքսիդացնելու մետաղների սուլֆիդներ, սակայն Leptospirillum spp. բակտերիաների հետ համատեղ ակտիվորեն օքսիդացնում է պղնձի խտանյութը: Comparative activities of pure cultures and consortium of chemolithorophic bacteria (CB) for bioleaching of copper concentrate have been studied. High efficiency of bacterial consortium isolated from Akhtala multi-metallic ore in bioleaching of copper concentrate has been established. Microbiological analysis of consortium showed predominantly the presence of sulphur oxidizing bacteria as well as uncultivable iron oxidizing bacteria. A gram positive sulphur oxidizing bacteria has been isolated and studied. It has been shown that isolated bacteria represent no activity in metal sulphide oxidation. However, in association with bacteria Leptospirillum spp. they actively oxidize copper concentrate.
Keywords: Biology; Microbiology