Влияние резекции печени и гипербарической оксигенации на фагоцитоз нейтрофилами E. coli - П. Н. Савилов (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
В опытах на 82 беспородных белых крысах (самках) исследовали влияние резекции печени (РП, 15-20% массы органа) и ее сочетания с гипербарической оксигенацией (ГБО, 3 ата, 50 мин, 1 сеанс в сутки, трехкратно) на способность нейтрофилов артериальной и венозной (портальная вена, печеночные вены) крови поглощать E.сoli (Escherichia coli). Установлено, что в условиях ГБО ограничивается ингибирующее влияние печени на фагоцитозстимулирующую способность нейтрофилов для E.сoli. В постгипероксическом периоде данная функция оперированной печени нормализуется. ГБО предупреждает развивающуюся при РП задержку в оперированном органе нейтрофилов, активно фагоцитирующих E.сoli. Ոչ ցեղական 82 սպիտակ առնետների վրա կատարված փորձերում (էգեր) հետազոտել ենք լյարդի մասնատման (ԼՄ, օրգանի զանգվածի 15-20%) և դրա հետ համատեղ հիպերբարիկ օքսիգենացման (ՀԲՕ, 3 ata, 50 րոպե, 1 սեանս/օր երեք անգամ) ազդեցությունը զարկերակային և երակային արյան (դռներակային երակ, լյարդի երակներ) նեյտրոֆիլների E. coli-ն կլանելու ունակության վրա: Հաստատված է, որ ՀԲՕ-ի պայմաններում նվազում է լյարդի արգելակող ազդեցությունը E. coli-ն ֆագոցիտոզի ենթարկելու նեյտրոֆիլների ունակության վրա: Ետհիպերտոքսիկ շրջանում վիրահատված լյարդի տվյալ գործառույթը կանոնավորվում է: ՀԲՕ-ն կանխում է զարգացող E. coli-ն ակտիվորեն ֆագոցիտոզ կատարող նեյտրոֆիլների կանգը վիրահատված օրգանում, որը սովորաբար զարգանում է ԼՄ-ի ժամանակ: Experiments were conducted on 82 outbred female albino rats exposed to liver resection (LR, 25-29% of the organ mass) and hyperbaric oxygenation (HBO, at 3 ata, for 50 min once, three times per day within the first three days after surgery. The capacities of neutrophils of arterial (aorta) and venous (portal vein, hepatic veins) blood to ingest and digest E. coli were investigated. Under HBO, the inhibitory impact of LR on the phagocytosis-stimulating ability of the liver to E. coli was limited for neutrophils. In the posthyperoxic period, the phagocytosis-stimulating function of the operated liver was found to be normalized. HBO prevented the post- LR delay of the neutrophils which actively englobe E. coli in the operated organ.
Keywords: Biology; Physiology