ԴՆԹ մարկերների կիրառումը մշակաբույսերի վայրի ցեղակիցների գենետիկական բազմազանության և սելեկցիոն պոտենցիալի գնահատման համար - Ն. Ա. Հովհաննիսյան; Է. Մ. Դուլու; Ա. Հ. Եսայան; Կ. Վ. Գրիգորյան; Հ. Կնոուպֆեր; Ա. Ամրի; Ա. Մ. Դանիելյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Օպտիմացվել է ցորենի ծիլերից գենոմային ԴՆԹ-ի անջատման CTAB մեթոդը: Ամպլիֆիկացվել են երկու STS ԴՆԹ մարկերներին համապատասխանող հատվածներ` ցորենի տարբեր պոպուլյացիաների գենոմային ԴՆԹ-ից: Ամպլիֆիկացված մարկերային հատվածների չափերն են` Pm 1 – 420 զ.ն., Pm 2 – 600 զ.ն.: Ալրացողի նկատմամբ կայունության Pm 1 գենի մարկերը հայտնաբերվել է վայրի ցորենների բոլոր ուսումնասիրված պոպուլյացիա-ներում: Pm 2 գենի մարկերն հայտնաբերվել է Triticum urartu – ի երեք և T. boeoticum–ի չորս պոպուլյացիաներում: Pm 1 և Pm 2 գեների մարկերների առկայությունը հաստատվել է ցորենի ‘’Բեզոստայա 1‘’ հեքսապլոիդ սորտով: Ցորենի D տիպի գենոմին բնորոշ Pm 2 գենի STS մարկերը հայտնաբերվել է նաև A տիպի գենոմային ցորենների պոպուլյացիաներում: Ստացված արդյունքները հաստատում են, որ հետազոտված Pm 2 գենի մարկերը օժտված չէ քրոմոսոմային սպեցիֆիկությամբ: Оптимизированы протоколы для выделения общей геномной ДНК из проростков пшеницы. Продукты, соответствующие двум STS маркерам генов болезнеустойчивости успешно амплифицированы с ДНК исследуемых популяций. Размеры маркерных фрагментов: Pm 1 - 420 н.п., Pm 2 – 600 н.п. Маркер гена болезнеустойчивости к мучнистой росе Pm 1 обнаружен во всех исследуемых популяциях. Маркер гена Pm 2 идентифицирован в трех популяциях Triticum urartu и четырех популяциях T. boeoticum. Наличие маркеров генов Pm 1 и Pm 2 подтверждены сортом гексаплоидной пшеницы ''Безостая 1''. STS маркеры гена Pm 2, характерные для пшениц с геномом типа D идентифицированы и в А геномных популяциях дикой пшеницы. Полученные результаты доказывают, что маркеры гена Pm 2 не обладают хромосомной специфичностью. The protocols for total DNA extraction from wheat young seedlings were optimized. Products corresponding to two STS markers of resistance gene were amplified successfully from DNA of accessions studied. The sizes of marker fragments were: Pm 1 -420 bp, Pm 2–600 bp. A marker of resistance gene Pm 1 to powdery mildew was found in all studied accessions, was confirmed in “Bezostaya 1”. Markers for gene Pm 2 was identified in three accessions of Triticum urartu and T. boeoticum. STS marker for gene Pm 2 which is specific for D genomes have been identified in populations of wild wheat with A genomes. The results obtained have proved that markers for gene Pm2 aren't tightly linked with chromosomes.
Keywords: Biology; Genetics