Alcohol-induced hyperhomocysteinemia and developing brain atrophy - A. Shirpoor (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
In the current study, the effect of maternal alcohol consumption was investtigated on hyperhomocysteinemia and atrophy of the developing hippocampus and cerebellum of offspring. The results revealed that along with significant decrease of brain, cerebellum and hippocampus weights in alcohol receiving animals, the levels of homocysteine in plasma, hippocampus and cerebellum were significantly higher than controls. We observed that pathological raised levels of plasma and brain homocysteine showed significant correlation to brain, hippocampus and cerebellum volume reduction. Raised plasma and brain levels of homocysteine are associated with brain atrophy in alcoholism. Ուսումնասիրվել է ալկոոհոլի ազդեցությանը ենթարկված առնետներից ծնված սերնդի արյան պլազմայի, հիպոկամպի և ուղեղիկի հոմոցիստեինի քանակությունը և ուղեղի ապաճումը: Ալկոհոլի օգտագործման պայմաններում դիտվել է ուղեղի` մասնավորապես հիպոկամպի և ուղեղիկի զանգվածի նվազում, հոմոցիստեինի քանակության ավելացում արյան պլազմայում, հիպոկամպում և ուղեղիկում: Բացահայտվել է համահարաբերականություն հոմոցիստեինի քանակության ավելացման և ուղեղի զանգվածի նվազման միջև, որը վկայում է ալկոհոլիզմի ժամանակ զարգացող ուղեղի ապաճման մասին: В данном исследовании изучалось влияние алкоголя на содержание гомоцистеина в плазме крови, гиппокампе, мозжечке, а также атрофию мозга крыс. Было выявлено, что потребление алкоголя беременными крысами приводило к существенному снижению массы всего мозга, гиппокампа и мозжечка потомства. Наблюдалось значительное по сравнению с контролем повышение уровня гомоцистеина в плазме, гиппокампе и мозжечке. Выявленный нами патологически повышенный уровень гомоцистеина в плазме и мозге достоверно коррелировал с уменьшением массы мозга, что может свидетельствовать об атрофии мозга при алкоголизме.
Keywords: Biology; Physiology