Կենսահումուսի կիրառման ժամկետների ազդեցությունը աշնանացան ցորենի բերքի քանակի և որակի վրա - Մ. Հ. Գալստյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Ուսումնասիրվել է ֆոսֆորական և կալիումական պարարտանյութերի ֆոնի վրա կենսահումուսի կիրառման ժամկետների ազդեցությունը աշնանացան ցորենի բերքի քանակի և որակի վրա: Պարզվել է, որ կենսահումուսը բարձրացրել է աշնանացան ցորենի բերքատվությունը և բարելավել հատիկի որակական ցուցանիշները: Ուսումնասիրությունները միևնույն ժամանակ ցույց են տվել, որ կենսահումուսի կոտորակային կիրառումը առավել բարերար է ազդել աշնանացան ցորենի բերքի քանակի և որակի վրա, քան նրա աշնանը` ցանքակից եղանակով միանվագ օգտագործումը: Կենսահումուսի կոտորակային կիրառությունը, միանվագի համեմատ, առավել դրական է ազդել ինչպես բույսերի արդյունավետ թփակալման ու ձմռադիմացկունության բարձրացման, այնպես էլ աճման ու զարգացման պրոցեսների վրա: Изучено влияние сроков использования биогумуса на фоне фосфорных и калийных удобрений на количество и качество урожая озимой пшеницы. Выяснено, что использование биогумуса способствует повышению урожайности озимой пшеницы и улучшению качественных показателей зерен. В то же время исследования показали, что дробное использование биогумуса влияет на количество и качество урожая озимой пшеницы более эффективно, чем его однократное использование осенью околопосевным способом. По сравнению с однократным, дробное использование биогумуса максимально благотворно влияет как на продуктивное кущение растений, так и на процессы роста и развития. The effect of the terms of applying biohumus on the background of phosphorous and potasium fertilizers on the quantity and quality of winter wheat harvest is produced. It has been found out that biohumus rose yield capacity of winter wheat and approved the qualitative indices of the grain. At the same time the studies have shown that fractional application of biohumus have had more wholesome effect on the quantity and quality of winter wheat than its single application. Comparing to single application the fractional one have had the most positive effect both on productive bushing out and rise of winter resistance of the plants, as well as on the processes of their growth and development.
Keywords: Agriculture