Ինսուլինի ազդեցությունը քրոմատինի ինտերնուկլեոսոմային ճեղքավորման վրա առնետների լյարդի կորիզներում - Ի. Գ. Արծրունի; Կ. Ս. Մատինյան; Մ. Ա. Մելնիկովա-Շարովա; Է. Ս. Գևորգյան (ՀՀ ԳԱԱ հրատ.)
Հետազոտվել է ինսուլինի ազդեցությունը քրոմատինի ինտերնուկլեոսոմային ճեղքավորման վրա առնետների լյարդի բջջակորիզներում: Ցույց է տրվել, որ ինսուլինի ազդեցությունից 4 ժ հետո տեղի է ունենում քրոմատինի կոնդենսացում, որն արտահայտվում է քրոմատինի մատչելիության նվազմամբ էկզոգեն ԴՆազ 1-ի և ներկորիզային Ca+2/Mg+2-կախյալ էնդոնուկլեազների համար: Քրոմատինի կոնֆորմացիայի նման փոփոխությունը կարող է խոչընդոտել ապոպտիկ Ca+2/Mg+2-կախյալ էնդոնուկլեազի ազդեցությանը և արգելակել հետագա կորիզային ապոպտիկ պրոցեսների զարգացումը: Исследовалось действие инсулина на процесс интернуклеосомального расщепления хроматина в ядрах клеток печени крыс. Показано, что через 4 ч после введения гормона происходит конденсация хроматина, что выражается в уменьшении доступности хроматина для экзогенной ДНазы 1 и внутри- ядерных Ca+2/Mg+2-зависимых эндонуклеаз. Подобные конформационные изменения хроматина могут препятствовать действию апоптической Ca+2/Mg+2-зависимой эндонуклеазы, тем самым подавляя дальнейшие апоптические процессы в ядрах. The role of insulin on chromatin internucleosomal cleavage in rat liver cell nuclei was investigated. It was shown that in 4 h hormone injection rat liver nuclei chromatin was more condensed and less accessible for exogenously applied DNase 1 and intranuclear Ca+2/Mg+2--dependent endonuclease. This conformational transition is capable to suppress chromatin internucleosomal cleavage by apoptotic Ca+2/Mg+2- dependent endonuclease and eventually apoptotic developments in nuclei.
Keywords: Biology; Biochemistry; Biophysics